Bygdøy kirke

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Bygdøy kirke med klokkestøpulen til venstre fotografert i 2011. - Foto Guo Junjun / Creative Commons
Bygdøy kirke sett fra midtgangen. Fotografert 2022 av Sylvi Baardseth Panjwani / Oslo Byleksikon.

Bygdøy kirke, Strømsborgveien 8, ligger på en liten kolle, omgitt av trær, slik at den er vanskelig å se fra veien. Etter H. M. Kongens tillatelse er den reist på samme sted hvor Bygdøy kapell stod inntil brannen 1958.

Bygdøy kirke er oppført i hvitmalt betong (ark. Finn Bryn), innviet 26. mai 1968. Grunnsteinen til kirken lagt ned av H.M.Kong Olav 30.10.1966, nøyaktig 90 år siden Bygdøy kapell ble vigslet. Den har et stort skråtak og frittstående klokkestøpul med høyt spir. Bronsedører med relieff av Ørnulf Bast. Innvendig er kirken kledd med hvitmalt teglstein. Den har 200 sitteplasser. Alterbildet som ble avduket første pinsedag 1995, er utført av Veslemøy Nystedt Stoltenberg og er en glassmosaikk med metall og gullbelagte felter. Motivet er Den gode hyrde, Guds lam og Hvilens vann. Da kirken ble innviet stod det på alteret et stort messingkors med innlagte turkise emaljebiter. Da det nye alterbildet kom, ble dette korset flyttet til den venstre sideveggen. Modell fra 1700-tallet av gammel skute utlånt fra Folkemuseet, henger fra taket. Kirkesølvet ble reddet fra kapellet som brant, og er i bruk i kirken.

Orgelet er et pipeorgel med 15 stemmer, bygd hos orgelbygger Jørgensen, Oslo 1977. I klokketårnet henger to klokker, støpt hos Olsen Nauen klokkestøperi 1968 og med tekst på den ene: Gloria in exelsis Deo, og den andre: Unamiter et constanter, pluss kong Olavs monogram. Bygningen inneholder dessuten sakristi, kjøkken og dåpsrom, samt kirkestue i underetasjen. Kirken er markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt.

I tiden 1958–68 gjorde Fredriksborg tjeneste som interimskirke. Denne store, nybarokke villaen ble bygd for skipsreder Lauritz Kloster i 1920, og da han døde i 1952, testamenterte han huset og eiendommen til Ullern menighet, som Bygdøy da var en del av. Villaen er nå menighetshus for Bygdøy menighet.

Hører til Domprostiet.