Cosmopolite

Cosmopolite, musikkscene i Vogts gate 64 på Torshov (Soria Moria-bygningen), regnes som Oslos og Norges fremste scene for verdensmusikk. Kunstnerisk leder er Miloud Guiderk.

Historikk

Cosmopolite ble etablert i 1991 og hadde frem til 1999 tilhold i Industrigata 36 på Majorstuen. Den var drevet på idealistisk grunnlag og ble snart en populær musikklubb. I 1999 flyttet den til Møllergata 26 og ble samme år organisert som stiftelse. I 2001 begynte Cosmopolite å motta driftstilskudd fra staten og Oslo kommune. I Møllergata innledet man 2004 et samarbeid med Norsk Jazzforum, som i starten også innbefattet klubbene Blå, Smuget og Herr Nilsen, og i 2005 åpnet Nasjonal jazzscene på Cosmopolite. Den tilknyttede klubben Belleville åpnet 12. oktober 2006.

Da Møllergata 26 skulle ombygges til hotell, måtte Cosmopolite igjen flytte, noe som førte til at man skilte lag med Nasjonal jazzscene. Høsten 2008 gjenåpnet Cosmopolite i den tidligere kinosalen på Soria Moria, og i 2009 gjenåpnet Belleville i den lille salen.

Blant artistene som har spilt på Cosmopolite er jazzmusikere som Gerry Mulligan, Diana Krall, Stephane Grapelli og Chick Corea. Scenen har vært viktig for norske musikere med minoritetsbakgrunn, ikke minst i samarbeid med Rikskonsertene og Etnisk musikkafé (som ble drevet 1992–2000). Artister som Cheb Kaled, Salif Keita og Yossou N'Dour ble presentert første gang for et norsk publikum på Cosmopolite. Cosmopolite har også vært en sentral arena for Oslo Jazzfestival, Oslo World Music Festival og Bylarm.