Soria Moria (Torshov)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Soria Moria på Torshov fotografert i 2008. - Foto Jpfagerback / BSD

Soria Moria, Vogts gate 64, kulturhus på Torshov, åpnet som kino i 1928 med sammenhengende kinodrift til 2008, er tilholdssted for blant annet Torshovteatret (som er biscene til Nationaltheatret) siden 1977 og musikkscenen Cosmopolite siden 2008. Bygningen har også restaurant.

Navnet Soria Moria er hentet fra eventyret «Soria Moria slott» hos Asbjørnsen & Moe. Navnet brukes også av Soria Moria HotellVoksenkollen.

Historikk

Soria Moria kino ble planlagt av det midlertidige kinematografstyret (se også kinodrift) som en del av bydelssatsningen til det kommende kommunale selskapet Oslo Kinematografer. Den karakteristiske bygningen i nyklassisistisk stil med slanke søyler foran inngangen ble oppført etter tegninger av arkitekt Thorvald Astrup. Innvielsen var 26. desember 1928. Rudolf Nilsen hadde skrevet prolog. Torshov fikk en flott kino med gallerier og 1012 sitteplasser. I bygningen kom også Soria Moria restaurant med en stor og populær uteservering om sommeren.

Kuppelhimlingen og søylene i kinosalen ble fjernet under renovering i 1959. Over kinoen kom en bibliotekfilial, som i 1977 ble ominnredet til Torshovteatret. I 1979 ble en mindre kinosal innredet bak lerretet, og Soria Mora ble dermed et kinosenter med to saler.

Oslo Kinematografer la kinoen ut for salg i 2002. Den første BollywoodFest med indiske underholdningsfilmer ble arrangert her i 2003. Selskapet Norsk Kinodrift AS moderniserte kinoen og drev videre 2004–2008. Deretter ble kinosalen omgjort til arena for musikkscenen Cosmopolite.