Folkvang

Folkvang, et forsamlingshus på Høybråten og et boligkompleks på Sandaker. Navnet sstammer fra edda-diktet Grimnesmål og var den norrøne gudinnen Frøyas bolig.

1. Forsamlingshus i Folkvangveien 26 på Høybråten, bygd av Høybråten nybyggerforening i 1922. Adressen var tidligere Høybråtenveien 49. Etter at foreningen hadde meldt seg kollektivt inn i Arbeiderpartiet, skiftet den navn til Høybråten arbeidersamfunn. Huset fungerte i mange år som samfunnshus og lokalkinoen Folkvang kino 1923–1982, drevet av Høybråten og Stovner Arbeidersamfunn. Den hadde opprinnelig 245 sitteplasser, som var redusert til 130 de siste årene. Huset er nå sterkt ombygd og brukes som servicesenter og utleielokale for nærområdet.

2. Et stort boligkompleks på Sandaker, beliggende mellom Grefsenveien, Brettevilles gate, Borger Withs gate og Hans Nielsen Hauges gate, eies av Folkvang Boligselskap AS. Komplekset ble oppført 1932–1933 etter tegninger av arkitekt Sverre Poulsen. Det er bygd som to karréer, som ligger på hver sin side av en liten park og som er bundet sammen av en fløy mot Brettevilles gate. I antall leiligheter er Folkvang et av de største boligkompleksene i Oslo med 283 enheter, 258 med to rom, kjøkken og bad og 25 ettroms. Kommunen gav gunstige finansieringsbetingelser til prosjektet og overtok selv 90 av leilighetene.