Klingenberg

Klingenberg, opprinnelig stavet Klinchenberg, var et forlystelsesområde ved nåværende Klingenberggata. Det strakte seg fra toppen av Bakkegaten nedover mot Studenterlunden, ble senere omgjort til Christiania Tivoli og ga navn til Klingenberg kino. Stedet ble også kalt Piperviksberget etter det lille høydedraget som var her.

Historikk

Områdets tradisjoner som forlystelsessted kan føres tilbake til 1689. Her kom en tollstasjon og et vertshus med skjenkestue. Stedet fikk dårlig rykte, men i løpet av 1800-tallet utviklet det seg til et av byens sentrale forlystelsesteder. Den danske konditoren Nicolai Caspary åpnet i 1830-årene konsertlokalet Klingenberg Festsal og like ved kom også Apollo-Salongen.

Den tyske entrepenøren Jacob Sandelin utvidet til en liten forlystelsespark og oppførte Klingenberg Teater på hjørnet av Klingenberggata og Bakkegaten. I dette teatret opptrådte omreisende operette- og teatergrupper. Knut Tivanders svenske teaterselskap gjestet her i 1877 med forestillingen «Jorden rundt i 80 dage» etter Jules Vernes roman. Tivander hadde slik suksess med forestillingen at han overtok Klingenberg og gjorde det om til Christiania Tivoli.