Mangelsgårdens kirkerom
Mangelsgårdens kirkerom i toppetasjen i tilbygget til fabrikkbygningen ved Prinds Christian Augusts Minde i Storgata 36, ark. Peter H. Holtermann. Tatt ut av bruk som kirke alt på 1870-tallet, og er fra 2024 et yoga-senter.
Rommet var spesialinnredet etter datidens prinsipp om å holde menn og kvinner adskilt i institusjonen. Det betød at rommet var delt med et langsgående gjerde i midtgangen, og fordi det var flere menn enn kvinner innsatt, var midtgangen forskjøvet mot nord (venstre) med plass til 100 kvinner og 150 menn på benkene. Alteret plassert i forhold til midtgangen, innenfor alterringen og med prekestolen rett over alteret slik det også var i Hospitalskirken (Gamlebyen kirke), Tukthuskirken og i Botsfengselet. Kirkerommet hadde et harmonium til å lede salmesangen.
Det var plassmangel som førte til at kirken ble omgjort til spisesal for menn etter bare ca. 10 års tid som kirke, mens gudstjenestene fortsatte i andre oppholdsrom.
Historikk
Ved kgl.res. 26. febr. 1847 ble tredjepresten ved Vår Frelsers menighet overdratt tilsynet med med byens sykehus, arbeidsanstalt og fattigstuene. Fra da av ble det regelmessige gudstjenester i Mangelsgården hver 3. søn- og helligdag i tillegg til konfirmantundervisning av de ukonfirmerte og gravferd ved dødsfall. Gudstjenestene ble holdt i det som kaltes Arbeidsanstaltens kirkesal inntil egen kirke var bygget. I prestens dagsregister står det at han var tilstede ved innvielsen av Mangelsgårdens kirkerom 4. søndag i advent 1865. Dette indikerer at kirkerommet kunne brukes minst et år før bygget ellers med vaskeri og kjøkken kunne tas i bruk.
Fra 1880 ble det egen prestestilling ved institusjonene uten tilknytning til noens av byens menighetsprest-stillinger. Dette varte for Mangelsgårdens del helt til tvangsarbeidsanstalten ble flyttet ut av byen 1915.