P. A. Munch-statuen

P. A. Munch-statuen, portrettstatue i bronse av historikeren, professor, Peter Andreas Munch (1810–63) på Universitetsplassen, utført av Stinius Fredriksen og reist i 1933. Portrettlikheten er god, men personligheten er underordnet et stramt dekorativt skjema.

Siden 1883 hadde Schweigaard-statuen stått midt på plassen, som den gang var gruslagt og hadde gressrabatter. I begynnelsen av 1930-årene ønsket man også en statue av P. A. Munch satt opp foran universitetet. Det ble utlyst en konkurranse i 1931, som Fredriksen vant. Han utformet figuren som en mann i frakk, en pendant til Schweigaard-statuen, og tilpasset den til den klassisistiske arkitekturen.

Det ble bestemt at de to statuene skulle stå på hver side av søyleinngangen til Midtbygningen på granittpostamenter, Schweigaard til venstre og P. A. Munch til høyre. I forbindelse med dette, ble plassen steinsatt 1930–31 etter tegninger av arkitektene Bjercke og Eliassen. Brosteinsmønsteret de laget er preget av nyklassisismen og passer fint til de omkransende stilrene bygningene. Samtidig gjorde de plassen litt skrånende fra Karl Johans gate, hellende nedover mot Midtbygningen, der det ble anlagt trapper. På denne måten ble plassen bedre egnet for alle de nye studentene i sorte studenterluer, som stod på plassen ved immatrikuleringen hver 1. september og hørte rektors tale.