Theatercaféen

Theatercaféen på hjørnet av Klingenberggata og Stortingsgata. - Foto Larry Lamsa / Creative Commons

Theatercaféen, Stortingsgata 24/26, åpnet i 1900, tilhører Hotel Continental og er et av Oslos mest kjente serveringssteder. Theatercaféen er i jugendstil. Den har i alle år vært særlig besøkt av skuespillere på Nationaltheatret, litterater og andre kulturpersonligheter. På veggene henger portretter av gamle stamgjester.

Historikk

Theatercaféen åpnet 22. desember 1900 som en wienerkafé i jugendstil (ark. Bredo Greve). I etasjen over var det nyåpnede hotellets spisesaler, som ble referert til som «Theatercaféens Annen Etage» og som etter hvert ble den renommerte restauranten Annen Etage.

På Theatercaféen møttes i tidlige år en kunstnerkrets med Sigurd Bødtker, Sven Elvestad og Herman Wildenvey i spissen. Den ble snart et stamsted for mange av skuespillerne ved Nationaltheatret og andre kjente personer fra byens kulturliv.

Theatercaféen ble pusset opp og mistet mye av sitt tidligere preg i 1949. Inngangen lå fra starten på hjørnet, men ble flyttet opp til hotellinngangen. Fortausrestauranten ble innglasset 1958 (ark. Bernt Heiberg og Ola Mørk Sandvik). I 1971 ble Theatercaféen imidlertid grundig renovert på nytt og interiøret ført tilbake til 1901 (ark. Hans G. Finne).

«Valsekongen» Reidar Thommessen (1889–1986) ledet kafeens orkester fra 1974 og fremover.