Annen Etage

Annen Etage, restaurant 1900–2007 i Hotel Continental, Stortingsgata 24–26, bydel Sentrum, i annen etasje over Theatercafeen. Annen Etage har i alle år vært en av Oslos mest stilfulle og eksklusive restauranter. Her ligger fra 2007 restauranten Eik Annen Etage.

Historikk

Hotel Continental åpnet i 1900 på hjørnet av Stortingsgata/Klingenberggata, med Theatercaféen i første etasje og hotellets spisesaler i «Theatercaféens Annen Etage». Annen Etage utviklet seg til å bli en av byens førsteklasses restauranter og ble ansett som et rolig og litt tilbaketrukket serveringssted i forhold til kaféen nedenunder, uten orkester og dans.

Forfatteren Sigurd Hoel var en av dem som satte pris på atmosfæren, betjeningens dyktighet og – diskresjon. Hoel sikter til Annen Etage i følgende avsnitt i romanen «Fjorten dager før frostnettene» (1935): «Kelneren ga rolige, forsiktige råd. Flinke folk, kelnerne her – folk som kunne sitt fag, det ga trygghet (...). En sånn restaurant var et meget sivilisert sted. Og en sånn kelner, som kunne anbefale en rett uten å laste de andre, som kunne la en forstå nesten uten et ord at en burde ta en litt billigere vin, fordi den faktisk var bedre enn den dyrere – og som kjente en igjen, hvis det var det hyggeligste, men aldri hadde sett en før, hvis situasjonen var sånn – en sånn kelner var en av sivilisasjonens aller største goder.»

Annen Etage var 1984–1986 den første restauranten i Norge som hadde en stjerne i Guide Michelin (se oversikt under Restauranter og kafeer). I 1990-årene ble restauranten ulønnsom og truet av nedleggelse. Dette førte til en omorganisering og en ny giv fra 2007 under navnet Restaurant Eik Annen Etage.