Hotel Continental

(Omdirigert fra Continental)

Hotel Continental, Stortingsgata 24–26, bydel Sentrum, ble startet i 1900 og er et av byens største og mest tradisjonsrike hoteller. Med den opprinnelige bygningen på hjørnet av Stortingsgata og Klingenberggata (tidligere Stortingsgata 22) og store tilbygg av senere dato (tidligere Klingenberggata 1b og 3) omfatter hotellet hele kvartalet mellom Stortingsgata, Klingenberggata og Olav V’s gate (tidligere Roald Amundsens gate). Det har 151 rom og flere suiter. Hotellet har restaurantene Theatercaféen og Eik Annen Etage, som begge ligger i den eldste delen og er blant byens mest tradisjonsrike spisesteder. Mot Olav V’s gate ligger restauranten Caroline og puben Steamen.

Historikk

Hotel Continental ble startet av Foss Byggeri og åpnet i desember 1900. Bygget var tegnet av arkitektene Bredo Greve og Ivar Cock. Det hadde Theatercaféen i første etasje, spisesaler i annen etasje (senere restaurant Annen Etage) og hotellrom i etasjene over. I 1909 overtok Caroline og Christian Boman Hansen driften etter at tre kolleger forgjeves hadde forsøkt å få hotellet til å bære seg. I 1913 undertegnet de kjøpekontrakt og hotellet har siden vært i familiens eie.

Da nabogården Brødrene Hals’ Konsertsal (Stortingsgata 26) ble revet i 1930 reiste hotellet en ny fløy på tomten (1932, arkitekt Ole Øvergaard). Etter krigen kom ytterligere utbygging. På hjørnet Klingenberggata/Roald Amundsens gate fikk hotellet oppført en lav bygning som rommet Paviljongen, landets første storkafeteria 1953–1960. Deretter ble et nytt stort tilbygg reist på denne tomten (samme arkitekt). Her lå i første etasje restauranten Tivoligrillen 1960–1991, deretter i noen år restauranten Lipp. Fra 1977 holdt også det populære diskoteket og nattklubben Loftet til i bygningen.

I en bygning i den tidligere bakgården til Brødrene Hals hadde NRK kontorer og kringkastingsstudio frem til 1944–1945. Den 9. april 1940 foretok Vidkun Quisling, som bodde på rom 403 på Hotel Continental, sitt statskupp i radio herfra. I gården hadde senere Die deutsche Lufthansa A/G kontorer.

Hotellet er markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt på hjørnet mot Klingenberggata der Theatercaféen ligger.