USAs ambassade

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

USAs ambassade i Morgedalsvegen 36, Makrellbekken, bydel Vestre Aker, ble innviet i 2017. I 2004 kjøpte USAs ambassade 40 mål av HusebyskogenMakrellbekken fra Forsvaret for 80 millioner kroner med tanke på å bygge en sterkere befestet ny ambassade. Etter langvarig strid vedtok Oslo bystyre i 2005 å omregulere eiendommen slik at USA kunne bygge sin nye ambassade her. Etter flere runder i rettssystemet konkluderte Høyesterett i 2009 med at omreguleringsvedtaket var gyldig til tross for at det ikke ble foretatt en konsekvensutredning.

I 2010 ble planene for det nye ambassadebygget fremlagt. Bygget som er omgitt av doble gjerder, overvåkingskameraer og andre sikkerhetsforanstaltninger, stod ferdig i 2017. Det er tegnet av det amerikanske arkitektfirmaet Einhorn Yaffee Prescott, Architecture & Engineering i samarbeid med Spor Arkitekter og landskapsarkitektene Østengen & Bergo.

Ambassadørens residens er i Nobels gate 28.

Den tidligere ambassaden

USAs ambassade lå 1959–2017 i Henrik Ibsens gate 48 (tidligere Drammensveien 18). Bygningen er en modernistisk kontorbygning i fire etsjer på en trekantet tomt, en form som gjentas både i planløsning og detaljer. Bygningen ble oppført i 1959 etter tegninger av den finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, som under planleggingen og byggearbeidet hadde de norske arkitektene John Engh og Henrik Kiær som medarbeidere. Foruten kontorer som ligger rundt en rombeformet sentralhall, inneholder bygningen et auditorium med plass til 120 personer og et stort bibliotek.

Etter flere terrorangrep mot amerikanske ambassader, blant annet i Nariobi og Dar es-Salaam, og ikke minst etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001, fikk sikkerheten rundt USAs ambassader høy prioritet. Ambassaden i Oslo fikk et gjerde med sluse for besøkende foruten sperrer og «betong-griser». Dette tok mye av gatearealet rundt ambassaden og ødela inntrykket av det opprinnelig vakre anlegget. Det ble satt opp en mobil politipost på fortauet vis-a-vis, mot Slottsparken. Ambassaden flyttet ut i 2017, og bygningen ble solgt.