Forskjell mellom versjoner av «Vøyen gård»

m (KAT flyttet siden Vøyen til Vøyen (gård) uten å etterlate en omdirigering)
 
(3 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Gård på vestsiden av Akerselva, jordveien strakte seg omtrent fra nåværende Sagveien til Arendalsgata. Gården tilhørte Nonneseter kloster da den ble utlagt til bymark for Christiania i 1629. Eiendommen ble senere delt i tre som byløkker: [[Vøyenvollen]], Øvre og Nedre Vøyen.
+
'''Vøyen''', gård på vestsiden av [[Akerselva]], jordveien strakte seg omtrent fra nåværende [[Sagveien]] til [[Arendalsgata]]. Gården tilhørte [[Nonneseter]] kloster da den ble utlagt til bymark for Christiania i 1629. Se også strøksartikkelen om [[Vøyen (strøk)|Vøyen]].
  
1. Øvre Vøyen lå sør for krysset Maridalsveien/Arendalsgata og er revet.
+
Eiendommen ble senere delt i tre som byløkker: [[Vøyenvollen]], Øvre og Nedre Vøyen.
  
2. Nedre Vøyen Maridalsveien 87. Våningshuset står fortsatt og er en toetasjes pusset tømmerbygning med mansardtak og Louis seize-detaljer, oppført 1783. Nedre Vøyen var knyttet til virksomheten ved [[Glads mølle]] (Nedre Papirmølle) og eid av Fredrik Glad fra 1798. I 1873 ble Nedre Vøyen kjøpt av Halvor Schou og brukt som bestyrerbolig for Hjula Væveri. Bygningen brukes nå til kontorformål.
+
1. ''Øvre Vøyen'' lå sør for krysset [[Maridalsveien]]/[[Arendalsgata]] og er revet.
  
== Referanser i denne artikkelen ==
+
2. ''Nedre Vøyen,'' [[Maridalsveien]] 87. Våningshuset står fortsatt og er en toetasjes pusset tømmerbygning med mansardtak og Louis seize-detaljer, oppført 1783. Nedre Vøyen var knyttet til virksomheten ved [[Glads mølle]] (Nedre Papirmølle) og eid av Fredrik Glad fra 1798. I 1873 ble Nedre Vøyen kjøpt av Halvor Schou og brukt som bestyrerbolig for [[Hjula Væverier|Hjula Væveri]]. Bygningen brukes nå til kontorformål.
  
[[Glads mølle]], [[Vøyenvollen]]
+
 
 +
[[Kategori:Gårder]]
 +
[[Kategori:Bydel Sagene]]

Nåværende revisjon fra 2. mai 2022 kl. 18:38

Vøyen, gård på vestsiden av Akerselva, jordveien strakte seg omtrent fra nåværende Sagveien til Arendalsgata. Gården tilhørte Nonneseter kloster da den ble utlagt til bymark for Christiania i 1629. Se også strøksartikkelen om Vøyen.

Eiendommen ble senere delt i tre som byløkker: Vøyenvollen, Øvre og Nedre Vøyen.

1. Øvre Vøyen lå sør for krysset Maridalsveien/Arendalsgata og er revet.

2. Nedre Vøyen, Maridalsveien 87. Våningshuset står fortsatt og er en toetasjes pusset tømmerbygning med mansardtak og Louis seize-detaljer, oppført 1783. Nedre Vøyen var knyttet til virksomheten ved Glads mølle (Nedre Papirmølle) og eid av Fredrik Glad fra 1798. I 1873 ble Nedre Vøyen kjøpt av Halvor Schou og brukt som bestyrerbolig for Hjula Væveri. Bygningen brukes nå til kontorformål.