Forskjell mellom versjoner av «Vinkelveien»

m
 
(3 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 3: Linje 3:
 
''Bygninger m.m.:''
 
''Bygninger m.m.:''
  
'''7.''' Tidligere ''Tåsen gamlehjem'', senere ''Tåsen aldershjem,'' nå bl.a. tilrettelagte boliger for funksjonshemmede. Den eldste delen bestod av en bygning med tre fløyer, to i tre etasjer og en i fire. Den ble oppført i 1941 (ark. Knut Knutsen). Hjemmet, som var meget moderne for sin tid, hadde plass til 160 gamle, 44 med spesialbehov, alle med egne rom. Hjemmet hadde stor, felles spisesal og dagligstue med utgang til veranda. Vestibylen hadde relieffutsmykning av Ørnulf Bast, og i dagligstuen var det et temperamaleri av Reidar Aulie. Åpningen av gamlehjemmet i oktober 1941 fikk bred dekning i ''Filmavisen'' og i ''Aftenposten''. Da den annen verdenskrig utviklet seg slik at tyske byer var blitt hyppige bombemål for allierte flyangrep, flyttet ''Luftgaukommando'' og ''Luftwaffes bygningskontor'' høsten 1943 fra kontorene sine på [[Solplassen]] og i [[Roald Amundsens gate]] 4 og hit. Her var det kontorplass, oppholdsrom, kjøkken osv., og i bygning B, rom 107 hadde ''Amtskasse der Wirtschaftsstelle des Luftgaukommandos Norwgen'' kontor, og hit kunne Luftwaffesoldater som skulle ha utbetalt penger komme med [[Sognsvannsbanen]] til Berg stasjon. Rundt gamlehjemmet ble det lagt ned landminer. Da tyskerne rekvirerte gamlehjemmet, ble de gamle flyttet til Golå høyfjellshotell. Sommeren 1945 ble gamlehjemmet brukt av allierte mannskaper.
+
'''7.''' ''Vinkelveien aktivitetshus'', tidligere ''Tåsen gamlehjem'', senere ''Tåsen aldershjem.'' Aktivitetshuset er et tilbud til personer med psykiske problemer eller som er i en vanskelig livssituasjon. Her er også tilrettelagte boliger for funksjonshemmede.
 +
 
 +
Den eldste delen bestod av en bygning med tre fløyer, to i tre etasjer og en i fire. Den ble oppført i 1941 (ark. Knut Knutsen). Hjemmet, som var meget moderne for sin tid, hadde plass til 160 gamle, 44 med spesialbehov, alle med egne rom. Hjemmet hadde stor, felles spisesal og dagligstue med utgang til veranda. Vestibylen hadde relieffutsmykning av Ørnulf Bast, og i dagligstuen var det et temperamaleri av Reidar Aulie. Åpningen av gamlehjemmet i oktober 1941 fikk bred dekning i ''Filmavisen'' og i ''Aftenposten''.  
 +
 
 +
Da den annen verdenskrig utviklet seg slik at tyske byer var blitt hyppige bombemål for allierte flyangrep, flyttet «Luftgaukommando og Luftwaffes» bygningskontor høsten 1943 fra kontorene sine på [[Solplassen]] og i [[Roald Amundsens gate]] 4 og hit. Her var det kontorplass, oppholdsrom, kjøkken osv., og i bygning B, rom 107 hadde «Amtskasse der Wirtschaftsstelle des Luftgaukommandos Norwegen» kontor, og hit kunne Luftwaffesoldater som skulle ha utbetalt penger, komme med [[Sognsvannsbanen]] til Berg stasjon. Rundt gamlehjemmet ble det lagt ned landminer. Da tyskerne rekvirerte gamlehjemmet, ble de gamle flyttet til Golå høyfjellshotell. Sommeren 1945 ble gamlehjemmet brukt av allierte mannskaper.
 
[[Kategori:Gater]]
 
[[Kategori:Gater]]
 
[[Kategori:Bydel Nordre Aker]]
 
[[Kategori:Bydel Nordre Aker]]
 
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]
 
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]

Nåværende revisjon fra 16. mai 2021 kl. 14:52

Vinkelveien, Tåsen, bydel Nordre Aker, fra Nils Lauritssøns vei til Pastor Fangens vei i skarp vinkel rundt husene til Nordre Tåsen gård. Navnet vedtatt 1942.

Bygninger m.m.:

7. Vinkelveien aktivitetshus, tidligere Tåsen gamlehjem, senere Tåsen aldershjem. Aktivitetshuset er et tilbud til personer med psykiske problemer eller som er i en vanskelig livssituasjon. Her er også tilrettelagte boliger for funksjonshemmede.

Den eldste delen bestod av en bygning med tre fløyer, to i tre etasjer og en i fire. Den ble oppført i 1941 (ark. Knut Knutsen). Hjemmet, som var meget moderne for sin tid, hadde plass til 160 gamle, 44 med spesialbehov, alle med egne rom. Hjemmet hadde stor, felles spisesal og dagligstue med utgang til veranda. Vestibylen hadde relieffutsmykning av Ørnulf Bast, og i dagligstuen var det et temperamaleri av Reidar Aulie. Åpningen av gamlehjemmet i oktober 1941 fikk bred dekning i Filmavisen og i Aftenposten.

Da den annen verdenskrig utviklet seg slik at tyske byer var blitt hyppige bombemål for allierte flyangrep, flyttet «Luftgaukommando og Luftwaffes» bygningskontor høsten 1943 fra kontorene sine på Solplassen og i Roald Amundsens gate 4 og hit. Her var det kontorplass, oppholdsrom, kjøkken osv., og i bygning B, rom 107 hadde «Amtskasse der Wirtschaftsstelle des Luftgaukommandos Norwegen» kontor, og hit kunne Luftwaffesoldater som skulle ha utbetalt penger, komme med Sognsvannsbanen til Berg stasjon. Rundt gamlehjemmet ble det lagt ned landminer. Da tyskerne rekvirerte gamlehjemmet, ble de gamle flyttet til Golå høyfjellshotell. Sommeren 1945 ble gamlehjemmet brukt av allierte mannskaper.