Forskjell mellom versjoner av «Annen Etage»
(Created page with "Theatercafeens annen etasje, Hotel Continentals restaurant, den første i Norge som oppnådde å få en stjerne i den velrenommerte restaurantguiden Guide Michelin (1984–86)...") |
|||
(5 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist) | |||
Linje 1: | Linje 1: | ||
− | + | '''Annen Etage''', restaurant 1900–2007 i [[Hotel Continental]], [[Stortingsgata]] 24–26, bydel [[Sentrum (bydel)|Sentrum]], i annen etasje over [[Theatercaféen|Theatercafeen]]. Annen Etage har i alle år vært en av Oslos mest stilfulle og eksklusive restauranter. Her ligger fra 2007 restauranten ''Eik Annen Etage''. | |
− | Annen Etage | + | ==== Historikk ==== |
+ | Hotel Continental åpnet i 1900 på hjørnet av Stortingsgata/[[Klingenberggata]], med Theatercaféen i første etasje og hotellets spisesaler i «Theatercaféens Annen Etage». Annen Etage utviklet seg til å bli en av byens førsteklasses restauranter og ble ansett som et rolig og litt tilbaketrukket serveringssted i forhold til kaféen nedenunder, uten orkester og dans. | ||
− | + | Forfatteren Sigurd Hoel var en av dem som satte pris på atmosfæren, betjeningens dyktighet og – diskresjon. Hoel sikter til Annen Etage i følgende avsnitt i romanen «Fjorten dager før frostnettene» (1935): «Kelneren ga rolige, forsiktige råd. Flinke folk, kelnerne her – folk som kunne sitt fag, det ga trygghet (...). En sånn restaurant var et meget sivilisert sted. Og en sånn kelner, som kunne anbefale en rett uten å laste de andre, som kunne la en forstå nesten uten et ord at en burde ta en litt billigere vin, fordi den faktisk var bedre enn den dyrere – og som kjente en igjen, hvis det var det hyggeligste, men aldri hadde sett en før, hvis situasjonen var sånn – en sånn kelner var en av sivilisasjonens aller største goder.» | |
− | + | Annen Etage var 1984–1986 den første restauranten i Norge som hadde en stjerne i Guide Michelin (se oversikt under [[Restauranter og kafeer]]). I 1990-årene ble restauranten ulønnsom og truet av nedleggelse. Dette førte til en omorganisering og en ny giv fra 2007 under navnet Restaurant Eik Annen Etage. | |
− | [[ | + | [[Kategori:Restauranter/kafeer]] |
+ | [[Kategori:Den moderne storbyen 1905-1940]] |
Nåværende revisjon fra 28. sep. 2020 kl. 13:45
Annen Etage, restaurant 1900–2007 i Hotel Continental, Stortingsgata 24–26, bydel Sentrum, i annen etasje over Theatercafeen. Annen Etage har i alle år vært en av Oslos mest stilfulle og eksklusive restauranter. Her ligger fra 2007 restauranten Eik Annen Etage.
Historikk
Hotel Continental åpnet i 1900 på hjørnet av Stortingsgata/Klingenberggata, med Theatercaféen i første etasje og hotellets spisesaler i «Theatercaféens Annen Etage». Annen Etage utviklet seg til å bli en av byens førsteklasses restauranter og ble ansett som et rolig og litt tilbaketrukket serveringssted i forhold til kaféen nedenunder, uten orkester og dans.
Forfatteren Sigurd Hoel var en av dem som satte pris på atmosfæren, betjeningens dyktighet og – diskresjon. Hoel sikter til Annen Etage i følgende avsnitt i romanen «Fjorten dager før frostnettene» (1935): «Kelneren ga rolige, forsiktige råd. Flinke folk, kelnerne her – folk som kunne sitt fag, det ga trygghet (...). En sånn restaurant var et meget sivilisert sted. Og en sånn kelner, som kunne anbefale en rett uten å laste de andre, som kunne la en forstå nesten uten et ord at en burde ta en litt billigere vin, fordi den faktisk var bedre enn den dyrere – og som kjente en igjen, hvis det var det hyggeligste, men aldri hadde sett en før, hvis situasjonen var sånn – en sånn kelner var en av sivilisasjonens aller største goder.»
Annen Etage var 1984–1986 den første restauranten i Norge som hadde en stjerne i Guide Michelin (se oversikt under Restauranter og kafeer). I 1990-årene ble restauranten ulønnsom og truet av nedleggelse. Dette førte til en omorganisering og en ny giv fra 2007 under navnet Restaurant Eik Annen Etage.