Forskjell mellom versjoner av «Annen Etage»

(Created page with "Theatercafeens annen etasje, Hotel Continentals restaurant, den første i Norge som oppnådde å få en stjerne i den velrenommerte restaurantguiden Guide Michelin (1984–86)...")
 
 
(5 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Theatercafeens annen etasje, Hotel Continentals restaurant, den første i Norge som oppnådde å få en stjerne i den velrenommerte restaurantguiden Guide Michelin (1984–86); i alle år en av Oslos mest stilfulle og eksklusive gourmetrestauranter. Åpnet sammen med hotellet desember 1900. Forfatteren Sigurd Hoel var en av dem som satte pris på og berømmet restaurantens atmosfære og betjeningens dyktighet og – «hvis situasjonen var sånn» – diskresjon. Det er på det rene at det var denne han siktet til i følgende avsnitt i Fjorten dager før frostnettene: «Kelneren ga rolige, forsiktige råd. Flinke folk, kelnerne her – folk som kunne sitt fag, det ga trygghet (...). En sånn restaurant var et meget sivilisert sted. Og en sånn kelner, som kunne anbefale en rett uten å laste de andre, som kunne la en forstå nesten uten et ord at en burde ta en litt billigere vin, fordi den faktisk var bedre enn den dyrere – og som kjente en igjen, hvis det var det hyggeligste, men aldri hadde sett en før, hvis situasjonen var sånn – en sånn kelner var en av sivilisasjonens aller største goder.»
+
'''Annen Etage''', restaurant 1900–2007 i [[Hotel Continental]], [[Stortingsgata]] 24–26, bydel [[Sentrum (bydel)|Sentrum]], i annen etasje over [[Theatercaféen|Theatercafeen]]. Annen Etage har i alle år vært en av Oslos mest stilfulle og eksklusive restauranter. Her ligger fra 2007 restauranten ''Eik Annen Etage''.
  
Annen Etage har aldri vært en danserestaurant. «Fru Boman-Hansens gjester skal slippe at faa støv fra dansende føtter hvirvlet op i maden», skrev Oscar Pedersen i Vore Dages Kristiania 1924.
+
==== Historikk ====
 +
Hotel Continental åpnet i 1900 på hjørnet av Stortingsgata/[[Klingenberggata]], med Theatercaféen i første etasje og hotellets spisesaler i «Theatercaféens Annen Etage». Annen Etage utviklet seg til å bli en av byens førsteklasses restauranter og ble ansett som et rolig og litt tilbaketrukket serveringssted i forhold til kaféen nedenunder, uten orkester og dans.  
  
Fra 2007 heter restauranten Eik Annen Etage.
+
Forfatteren Sigurd Hoel var en av dem som satte pris på atmosfæren, betjeningens dyktighet og – diskresjon. Hoel sikter til Annen Etage i følgende avsnitt i romanen «Fjorten dager før frostnettene» (1935): «Kelneren ga rolige, forsiktige råd. Flinke folk, kelnerne her – folk som kunne sitt fag, det ga trygghet (...). En sånn restaurant var et meget sivilisert sted. Og en sånn kelner, som kunne anbefale en rett uten å laste de andre, som kunne la en forstå nesten uten et ord at en burde ta en litt billigere vin, fordi den faktisk var bedre enn den dyrere – og som kjente en igjen, hvis det var det hyggeligste, men aldri hadde sett en før, hvis situasjonen var sånn – en sånn kelner var en av sivilisasjonens aller største goder.»
  
== Referanser til denne artikkelen ==
+
Annen Etage var 1984–1986 den første restauranten i Norge som hadde en stjerne i Guide Michelin (se oversikt under [[Restauranter og kafeer]]). I 1990-årene ble restauranten ulønnsom og truet av nedleggelse. Dette førte til en omorganisering og en ny giv fra 2007 under navnet Restaurant Eik Annen Etage. 
  
[[Continental]], [[Restauranter og kafeer.]]
+
[[Kategori:Restauranter/kafeer]]
 +
[[Kategori:Den moderne storbyen 1905-1940]]

Nåværende revisjon fra 28. sep. 2020 kl. 13:45

Annen Etage, restaurant 1900–2007 i Hotel Continental, Stortingsgata 24–26, bydel Sentrum, i annen etasje over Theatercafeen. Annen Etage har i alle år vært en av Oslos mest stilfulle og eksklusive restauranter. Her ligger fra 2007 restauranten Eik Annen Etage.

Historikk

Hotel Continental åpnet i 1900 på hjørnet av Stortingsgata/Klingenberggata, med Theatercaféen i første etasje og hotellets spisesaler i «Theatercaféens Annen Etage». Annen Etage utviklet seg til å bli en av byens førsteklasses restauranter og ble ansett som et rolig og litt tilbaketrukket serveringssted i forhold til kaféen nedenunder, uten orkester og dans.

Forfatteren Sigurd Hoel var en av dem som satte pris på atmosfæren, betjeningens dyktighet og – diskresjon. Hoel sikter til Annen Etage i følgende avsnitt i romanen «Fjorten dager før frostnettene» (1935): «Kelneren ga rolige, forsiktige råd. Flinke folk, kelnerne her – folk som kunne sitt fag, det ga trygghet (...). En sånn restaurant var et meget sivilisert sted. Og en sånn kelner, som kunne anbefale en rett uten å laste de andre, som kunne la en forstå nesten uten et ord at en burde ta en litt billigere vin, fordi den faktisk var bedre enn den dyrere – og som kjente en igjen, hvis det var det hyggeligste, men aldri hadde sett en før, hvis situasjonen var sånn – en sånn kelner var en av sivilisasjonens aller største goder.»

Annen Etage var 1984–1986 den første restauranten i Norge som hadde en stjerne i Guide Michelin (se oversikt under Restauranter og kafeer). I 1990-årene ble restauranten ulønnsom og truet av nedleggelse. Dette førte til en omorganisering og en ny giv fra 2007 under navnet Restaurant Eik Annen Etage.