Forskjell mellom versjoner av «Grefsenbakken»

Linje 1: Linje 1:
'''Grefsenbakken''', også kalt «Akebakken», akebakken fra toppen av [[Grefsenkollen]] til [[Grefsenkollveien]]/[[Frennings vei|Frennings vei.]] Anlagt 1925. Bakken ble i gamle dager kalt «kjelkeakernes paradis». Veien [[Akebakkeskogen]] er oppklat etter akebakken.
+
'''Grefsenbakken''', også kalt «Akebakken», akebakke fra toppen av [[Grefsenkollen]] til [[Grefsenkollveien]]/[[Frennings vei|Frennings vei.]] Anlagt 1925. Bakken ble i gamle dager kalt «kjelkeakernes paradis».
  
Akebakken ligger i et område som opprinnelig var en del av gårdsskogen til [[Østre Grefsen gård|Østre Grefsen]], kjøpt av Aker kommune i 1913, og skulle bli en del av prosjektet «Grefsenåsen naturpark». [[Trollvann]] ble renset og demmet opp, slik at det kunne bli en badeplass, to hoppbakker bleutvidet: Trolklvannsbakken og Grefsenbakken, litt lengre nede i åsen, og det hele ble kronet av [[Grefsenkollen restaurant|Grefsenkollen s]]<nowiki/>restaurant, bygd 1927. Etter krigen ble først [[Grefsenkleiva]] og senere [[Trollvannskleiva]] anlagt  som deler av sdet amme prosjektet.
+
Akebakken ligger i et område som opprinnelig var en del av gårdsskogen til [[Østre Grefsen gård|Østre Grefsen]], kjøpt av Aker kommune i 1913, og skulle bli en del av prosjektet «[[Grefsenåsen|Grefsenåsen naturpark]]». <nowiki/>Akebakken ble mye brukt av ungdommen i området i mellomkrigstiden. Trebrett var satt opp som doseringer i svingene, ble fornyet en gang, men ble fjernet i slutten av 1960-årene. Veien [[Akebakkeskogen]] er oppkalt etter akebakken.
 
 
Akebakken ble brukt flittig av ungdommen i området i mellomkrigstiden, men om det var konkurranseaking der, vet jeg ikke. I hvertfall ble det en romantisk møtearena. De ivrigste rakk to turer på samme kveld. De trebrettene som utgjorde doseringen, ble fornyet rett etter 2. verdenskrig, men fjernet slutten av 1960-tallet. Da var de råtne og ble ikke fornyet. Spesielt det brettet som sto i bunnen av bakken, mot Frennings vei, var nyttig fordi man da unngikk å kjøre rett ut i veien. Akebakken ble brukt som innfartsvei til åsen, og det var en ganske farlig sti å gå oppover når akerne kom nedover. Selv gikk jeg der i mange år med hoppski på nakken, og sto på hoppskiene nedover etter treningen om kvelden. Det var en og annen lysstolpe i bakken, men ganske lange partier som var mørke, så man måtte passe på.
 
 
[[Kategori:Idrettsanlegg]]
 
[[Kategori:Idrettsanlegg]]
 
[[Kategori:Marka]]
 
[[Kategori:Marka]]

Revisjonen fra 17. okt. 2020 kl. 11:58

Grefsenbakken, også kalt «Akebakken», akebakke fra toppen av Grefsenkollen til Grefsenkollveien/Frennings vei. Anlagt 1925. Bakken ble i gamle dager kalt «kjelkeakernes paradis».

Akebakken ligger i et område som opprinnelig var en del av gårdsskogen til Østre Grefsen, kjøpt av Aker kommune i 1913, og skulle bli en del av prosjektet «Grefsenåsen naturpark». Akebakken ble mye brukt av ungdommen i området i mellomkrigstiden. Trebrett var satt opp som doseringer i svingene, ble fornyet en gang, men ble fjernet i slutten av 1960-årene. Veien Akebakkeskogen er oppkalt etter akebakken.