Forskjell mellom versjoner av «Filipstad (strøk)»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Linje 1: Linje 1:
'''Filipstad''', havneområdet mellom [[Pipervika]] og [[Frognerkilen]], navn etter løkken [[Filipstad (løkke)|Filipstad]]. I 1869 ble det oppført badehus for menn i [[Filipstadbukta]] på vestsiden av [[Tjuvholmen]]. Indre del var da en «grund og ildelugtende Strand» pga. den kloakkførende Filipstadbekken. Bukten ble derfor oppdemmet og indre del oppfylt smått om senn i 1870-årene. Det var besluttet at Havnevesenet skulle få kailinjer langs det oppfylte arealet, men først etter 1909 kom det fart i utbyggingen ([[Filipstadkaia]]). Kaiutbyggingen ødela badelivet ved Filipstad, men et svømmestadion ble oppført i begynnelsen av 1920-årene, revet 1932 og nyoppført følgende år. Anlegget ble stengt 1940 da tyskerne lagret høyeksplosive granater der. Etter [[Filipstadeksplosjonen|eksplosjonen]] i 1943 stod bare stupetårnet igjen.
+
'''Filipstad''', havneområdet mellom [[Pipervika]] og [[Frognerkilen]], navn etter løkken [[Filipstad (løkke)|Filipstad]]. I 1869 ble det oppført badehus for menn i [[Filipstadbukta]] på vestsiden av [[Tjuvholmen]]. Indre del var da en «grund og ildelugtende Strand» pga. den kloakkførende Filipstadbekken. Bukten ble derfor oppdemmet og indre del oppfylt smått om senn i 1870-årene. Det var besluttet at Havnevesenet skulle få kailinjer langs det oppfylte arealet, men først etter 1909 kom det fart i utbyggingen ([[Filipstadkaia]]). Kaiutbyggingen ødela badelivet ved Filipstad, men et svømmestadion ble oppført i begynnelsen av 1920-årene, revet 1932 og nyoppført følgende år.  
 +
 
 +
NSB hadde i mange år et godsanlegg her, Wilh. Wilhelmsen hadde kaianlegg og Jahre Line, nå ColorLine, har fergeterminal her.  Filipstad-området er det siste av Oslo havn som er under omregulering til bolig- og næringsområde. Før krigen var området preget av jernbanespor og lagerskur. På området ved [[Frognerstranda]] ble den store ''Vi Kan-utstillingen'' arrangert i 1938. Da tyskerne etablerte seg i Oslo, var Filipstad et sentralt sted for lasting og lossing av gods, også ammunisjon. Det var fra Filipstadkaia at lasteskipet ''Gotenland'' gikk natten mellom 24. og 25. februar 1943 med 158 jøder som ble deportert til Auschwitz. Svømmestadionet som lå ytterst, hadde tyskerne stengt. De tok anlegget i bruk til lagring av høyeksplosiver. Lageranlegget var beskyttet av maskinkanoner.
  
 
== Referanser i denne artikkelen ==
 
== Referanser i denne artikkelen ==

Revisjonen fra 12. mar. 2018 kl. 14:19

Filipstad, havneområdet mellom Pipervika og Frognerkilen, navn etter løkken Filipstad. I 1869 ble det oppført badehus for menn i Filipstadbukta på vestsiden av Tjuvholmen. Indre del var da en «grund og ildelugtende Strand» pga. den kloakkførende Filipstadbekken. Bukten ble derfor oppdemmet og indre del oppfylt smått om senn i 1870-årene. Det var besluttet at Havnevesenet skulle få kailinjer langs det oppfylte arealet, men først etter 1909 kom det fart i utbyggingen (Filipstadkaia). Kaiutbyggingen ødela badelivet ved Filipstad, men et svømmestadion ble oppført i begynnelsen av 1920-årene, revet 1932 og nyoppført følgende år.

NSB hadde i mange år et godsanlegg her, Wilh. Wilhelmsen hadde kaianlegg og Jahre Line, nå ColorLine, har fergeterminal her. Filipstad-området er det siste av Oslo havn som er under omregulering til bolig- og næringsområde. Før krigen var området preget av jernbanespor og lagerskur. På området ved Frognerstranda ble den store Vi Kan-utstillingen arrangert i 1938. Da tyskerne etablerte seg i Oslo, var Filipstad et sentralt sted for lasting og lossing av gods, også ammunisjon. Det var fra Filipstadkaia at lasteskipet Gotenland gikk natten mellom 24. og 25. februar 1943 med 158 jøder som ble deportert til Auschwitz. Svømmestadionet som lå ytterst, hadde tyskerne stengt. De tok anlegget i bruk til lagring av høyeksplosiver. Lageranlegget var beskyttet av maskinkanoner.

Referanser i denne artikkelen

Filipstadkaia

Referanser til denne artikkelen

Munkedamsveien