Ekebergparken

Revisjon per 1. jun. 2018 kl. 11:03 av Øyvind (diskusjon | bidrag)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Ekebergparken, park i den skogkledde Ekebergskråningen mellom Kongsveien i nord og vest og Ekeberg Camping og Ekeberg idrettspark i øst, i sør avgrenset av bebyggelsen på Jomfrubråten, åpnet 26. september 2013. I den nordvestlige delen av parken er det per 2018 40 moderne skulpturer utført av en rekke kjente kunstnere. Parken er med dette den største skulpturparken i Norge etter Vigelandsparken. I tillegg til kunsten er det også en rekke fortidsminner, bl.a. skålgroper fra steinalderen. Området der tyskerne hadde sin æreskirkegård under krigen, er omgjort til et friområde med et nytt, slynget trappeanlegg.

Ekebergparken var lenge et kontroversielt prosjekt, der motstandere og tilhengere av Christian Ringnes’ plan stod steilt mot hverandre. Også i Oslo Byes Vel ble prosjektet diskutert, og meningene var delte, men styrets flertall var for, dog med en reservasjon når det gjaldt taubanen.

Nå er parken innviet, riktignok uten at alle de planlagte skulpturene er kommet på plass, og de aller fleste vil nok nå være enig i at resultatet ble bra. Det er blitt ryddet opp, kratt er fjernet, gangveier istandsatt og en rekke skulpturer er utplassert og fortidsminner gjort tilgjengelige. Oslo har fått en ny attraksjon.

I den anledning er det laget en praktbok om parken med innledning av Ina Johannesen. De tre hovedkapitlene er skrevet av Egil Mikkelsen, Magne Malmanger og Margrethe Geelmuyden. Mikkelsen har skrevet om Ekebergs historie gjennom 10 000 år, fra steinalderboplasser til tyske befestninger og æreskirkegård og frem til i dag. Magne Malmanger har skrevet et kapittel kalt Landskapets metamorfoser, om mennesket og natur, hagekunstens og parkenes historie. Margrethe Geelmuyden har skrevet kapittelet Vandring i Ekebergparken, om området, diskusjonen om prosjektet og parken slik den nå fremstår. Tre meget lesverdige artikler. Boken er også forsynt med små omtaler av alle kunstnerne.