Gråbeingårdene

Revisjon per 22. jan. 2020 kl. 09:09 av Astrid (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
En del av Gråbeingårdene på Tøyen fotografert i 2018. Over til venstre Sars' gate og Botanisk hage, til høyre Jens Bjelkes gate med Hersleb skole. - Foto Kjetil Ree / Creative Commons

Gråbeingårdene, leiegårder med navn etter eieren Ole Olsen. som hadde økenavnet «Gråbein». Leiegårdene i rød tegl ligger i kvartalet Jens Bjelkes gateLakkegataSiebkes gateSars' gate. Gårdene, som stod ferdig i 1894, ble bygd etter tegninger av den tyskfødte arkitekten Rudolf Haeselich, og utførende murmester var Ole Olsen. Komplekset består av tretten leiegårder med opprinnelig omkring 450 småleiligheter med ett rom og kjøkken. Gårdene har flere flotte trapperom med prefabrikerte ståltrapper; særlig i Siebkes gate 6, oppg. 2. Renovert 1980–83 og utbedret til såkalt 30-års standard. Gårdsrommet er opparbeidet til felles leke- og oppholdsrom for beboerne.

Navnet «Gråbeingårder» brukes også om kvartalet Herslebs gateTøyengataJens Bjelkes gateMotzfeldts gate. Enkelte mener at de «egentlige» Gråbeingårdene bare var Herslebs gate 32–34, Tøyengata 36–40 og Jens Bjelkes gate 37–39; gårdene i Motzfeldts gate ble ikke regnet med. Kvartalet består av sju leiegårder med i alt 212 små leiligheter, renovert av Oslo Byfornyelse 1981–83.

Gråbeingårdene ble skildret av Oskar Braaten i romanen «Ulvehiet» (Urtegata 36). I Tøyengata 38b er det bevart en opprinnelig leilighet med interiør; museumsleilighet administrert av Bymuseet.