Lybekkergata

Revisjon per 25. okt. 2022 kl. 06:59 av Helge (diskusjon | bidrag) (bildestørrelse)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Lybekkergata sett mot Storgata med nr. 2 og Gunerius til høyre (gult). Foto: Helge Høifødt

Lybekkergata, Sentrum, fra Storgata til Biskop Gunnerus’ gate. Fra 1871 kalt Rosenbergs gate etter kjøpmann Nils Rosenberg; gaten gikk over Rosenbergs løkkeeiendom. Navnet skapte imidlertid forvekslinger med Rosenborggaten, og det nåværende navnet ble vedtatt 1901, til minne om Oslos gamle handelsforbindelse med hansabyen Lübeck. Gaten gikk opprinnelig bare til Stenersgata ved Vaterland skole, men ble forlenget til Biskop Gunnerus' gate i forbindelse med saneringen av Vaterland. Gaten er en av de tre gjenværende gatene i det gamle Vaterland (de to andre er Nygata og Stenersgata). I den nederste delen, der det er tunnelåpning for Vaterlandstunnelen, går gaten mellom Oslo Spektrum og Oslo City.

Bygninger m.m.:

1. Fireetasjes forretningsgård oppført 1898–99 (ark. L. Zapffe). B. J. Petterssons isenkramforretning var her i en årrekke fra da gården var ny. Her har også vært en tobakksfabrikk (Oslo Tobakksfabrikk), en sennepsfabrikk, trykkeri og leketøysfabrikk.

2. «Moltzaugården», en femetasjes forretningsgård fra 1909 oppført for papirfirmaet Brødrene Moltzau (ark. Einar Smith). Her var det papirvarehandel i første etasje og kontorer i de øvrige etasjene. Familien hadde gården til rundt 1970, da den ble solgt til et interessentskap. Varemagasinet «Gunerius Pettersen» fikk kontorer i de fleste lokalene. En tid var det bingolokale i annen etasje. I 1980-årene kjøpte Olav Thon Guneriussenteret og denne gården.