Forskjell mellom versjoner av «Nordre gate»

Linje 5: Linje 5:
 
'''2.''' Her ligger våningshuset til [[Foss (gård)|Nedre Foss gård]], der det tidligere var mølle, nå restauranten Nedre Foss gård, fint istandsatt etter brann i 2016. Huset er markert med et av [[Selskabet for Oslo Byes Vel|Oslo Byes Vels]] [[blå skilt]]. Bygningen ligger fra 2017 i [[Nedre Foss park]].
 
'''2.''' Her ligger våningshuset til [[Foss (gård)|Nedre Foss gård]], der det tidligere var mølle, nå restauranten Nedre Foss gård, fint istandsatt etter brann i 2016. Huset er markert med et av [[Selskabet for Oslo Byes Vel|Oslo Byes Vels]] [[blå skilt]]. Bygningen ligger fra 2017 i [[Nedre Foss park]].
  
'''5.''' En tidligere liten leiegård i to etasjer oppført før 1859, tilhørte forstadsbebyggelsen [[Ny York]]. Totalskadd av brann og gjenoppført som tilnærmet replikk av det gamle huset 1986 ([[OBOS]]), nå med adresse [[Stolmakergata]] 9H, sammenbygd med 9J.  
+
'''1–5.''' Her lå det flere lave trehus oppført da området ble bebygd før 1859. Ut i august-september kom driftekarene fra Hadeland og Toten gjennom Nordmarka med sine fedrifter. Etter at høyet var slått på Nedre Foss’ marker, kunne de leie en innhegning og selge livdyr til melkeproduksjon eller slakting. En dame fra Hallingdal kjøpte opp melkekyr og hadde fjøs i Nordre gate 3. Der holdt hun fra midten av 1850-årene bykuer i et såkalt skiftefjøs og solgte melk til dem som flyttet inn i den nye bydelen. Lenge etter at fjøset og mange av trehusene var revet, var det i 1980-årene tanken å bevare et bolighus (nr 5), men den forfalne bygningen lot seg ikke redde. På fjøstomten kom det en moderne bygård i betong og tegl, og etter nr 5 ble det bygd et nytt hus i gammel stil. Disse husene er deler av Stolmakergata borettslag.
 +
 
 +
På hjørnet av [[Øvre gate]] og Nordre gate lå det et lite, laftet hus som ble brannskadet i 1980-årene. Her er det er nå oppført tre fargerike hus ut mot Nordre gate. De har separate innganger ut mot gaten og minner om den hustypen som er så utbredt i engelske byer. (2b tilhører Øvre gate og er omtalt der)
  
 
'''7'''. Her lå et av [[Ny York|Ny Yorks]] eldste hus, fra 1857–58. Nå revet. Nabohuset '''2b''' restaurert.  
 
'''7'''. Her lå et av [[Ny York|Ny Yorks]] eldste hus, fra 1857–58. Nå revet. Nabohuset '''2b''' restaurert.  

Revisjonen fra 22. des. 2020 kl. 16:32

Nordre gate, Grünerløkka, bydel Grünerløkka, fra Grünerbrua til Toftes gate ved Schous plass. Navn fra før byutvidelsen 1857.

Bygninger m.m.:

2. Her ligger våningshuset til Nedre Foss gård, der det tidligere var mølle, nå restauranten Nedre Foss gård, fint istandsatt etter brann i 2016. Huset er markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt. Bygningen ligger fra 2017 i Nedre Foss park.

1–5. Her lå det flere lave trehus oppført da området ble bebygd før 1859. Ut i august-september kom driftekarene fra Hadeland og Toten gjennom Nordmarka med sine fedrifter. Etter at høyet var slått på Nedre Foss’ marker, kunne de leie en innhegning og selge livdyr til melkeproduksjon eller slakting. En dame fra Hallingdal kjøpte opp melkekyr og hadde fjøs i Nordre gate 3. Der holdt hun fra midten av 1850-årene bykuer i et såkalt skiftefjøs og solgte melk til dem som flyttet inn i den nye bydelen. Lenge etter at fjøset og mange av trehusene var revet, var det i 1980-årene tanken å bevare et bolighus (nr 5), men den forfalne bygningen lot seg ikke redde. På fjøstomten kom det en moderne bygård i betong og tegl, og etter nr 5 ble det bygd et nytt hus i gammel stil. Disse husene er nå deler av Stolmakergata borettslag.

På hjørnet av Øvre gate og Nordre gate lå det et lite, laftet hus som ble brannskadet i 1980-årene. Her er det er nå oppført tre fargerike hus ut mot Nordre gate. De har separate innganger ut mot gaten og minner om den hustypen som er så utbredt i engelske byer. (2b tilhører Øvre gate og er omtalt der)

7. Her lå et av Ny Yorks eldste hus, fra 1857–58. Nå revet. Nabohuset 2b restaurert.

11. En fireetasjes leigeård fra slutten av 1800-tallet. I en leilighet i tredje etasje bodde i de første krigsårene jødiske Hilel Blatt (f. 1893), tidligere skomaker nå anleggsarbeider, gift med Rebekka (f. Gorwitz 1894). De ble begge sendt til Auschwitz, Rebekka med Gotenland 24. februar 1943. Hun ble drept i gasskammer like etter ankomsten 3. mars. Når Hilel døde, er ikke kjent. To snublesteiner er satt ned til minne om Hillel og Rebekka Blatt.

I en leilighet i annen etasje i en bakbygning bodde jødiske Herman Joseph (f. 1876), forhendværende handelsmann, gift med Fanny (f. Pralgever 1874) og datteren Cecilie (f. 1897) som var tobakkarbeiderske. Sønnen David (f. 1893) var gift og bodde i Stavanger med kone og to barn. En annen datter Klara (f. 1900) var gift Gurewitz og bodde i Trondheim. Fanny og datteren Cecilie ble deportert 26. november 1942 og drept i gasskammer i Auschwitz like etter ankomsten 1. desember. Herman Joseph ble deportert 24. februar 1943 og drept i gasskammer i Auschwitz like etter ankomsten 3. mars. En snublestein er satt ned til minne om ham. Også David og Klara med familier ble drept i Auschwitz.

16. Her lå tidligere «Beckers restaurant», en typisk lokalrestaurant med uteservering på taket i sommerhalvåret. Nedlagt 1999. Senere har det vært vinmonopolutsalg her.

18b. Evangeliesalen, forsamlingslokale (pinsemenighet) og fjernsynsstudio med nybarokk fasade, oppført 1915 (ark. Harald Aars) som byens første kinobygning. Til 1928 Regina Teater. Et av Oslo Byes Vels blå skilt er satt opp til minne om denne første kinobygning i byen.

22. Bedehuset Nordre gate 22.

25b. Forsamlingshus oppført for Frelsesarmeen 1898 (ark. Jørgen Jørgensen). Nå lokale for Frelsesarmeens 3. korps. Her har også speidergruppen Oslo FA 3. korps, som hører til i Frelsesarmeen, møtene sine.