Oslodagen

Revisjon per 10. mai 2021 kl. 10:27 av KAT (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Oslodagen, en årlig festdag arrangert av Reisetrafikkforeningen for Oslo og Omegn (ROO), hvert år i juni 1933–1957, bortsett fra krigsårene. Det ble arrangert opptog, kåring av en «Osloprinsesse» med terner, det ble flagget med byens stripete flagg i hvitt og blått og samlet inn penger til barn i fattige land.

Opptoget med Osloprinsessen gikk fra Akerselva, til Karl Johans gate , videre opp Drammensveien, Bygdøy allé, Thomas Heftyes gate og Kirkeveien til Majorstuen. Det samlet titusenvis av tilskuere. Om ettermiddagen kunne det være fotballkamp på Bislet mellom skuespillere og journalister, og dagen ble avsluttet med restaurantbesøk og brosteinsball på Youngstorget eller på Grønland. Oslodagen var en folkefest som hadde som mål å trekke turister til byen, men etter hvert ble dagen også viktig for å feire en felles osloidentitet til tross for at byen var klassedelt.

Denne dagen og dette arrangementet må ikke blandes sammen med St. Hallvards dag, selv om mange også kaller denne dagen «Oslodagen».