Pilestredet Park

Revisjon per 25. sep. 2017 kl. 10:02 av Emotion (diskusjon | bidrag) (Created page with "Boligområde i bydel St. Hanshaugen, på området til det gamle Rikshospitalet. Også navn på gaten fra Holbergs gate og sørover på området, navnsatt 2002. De fleste a...")
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Boligområde i bydel St. Hanshaugen, på området til det gamle Rikshospitalet. Også navn på gaten fra Holbergs gate og sørover på området, navnsatt 2002. De fleste av bygningene har adresse til denne gaten; også bygningene med adresse Stensberggata 10–14 regnes til området.

Tomten på 70 daa er avgrenset av Pilestredet, Nordahl Bruns gate, Langes gate, Frimanns gate, Ullevålsveien, Stensberggata og Holbergs gate. Mot Pilestredet og Nordahl Bruns gate avgrenses det nye boligområdet av den gamle sykehusmuren; mot Langes gate ligger den nye bebyggelsen ut mot gaten. Spesielt for området er kombinasjonen av bevaring og ombygning av en del av de gamle sykehusbygningene og nybygde blokker. Dominerende i kraft av sin størrelse er det tidligere «Sentralbygget», ombygd for Olav Thon Gruppen til boliger med et innslag av butikker og offentlig service. Også den gamle, nybarokke kvinneklinikkbygningen ved Stensberggaten er bevart. Overlegeboligen ved siden av er ombygd til barnehage.

Flere aktører har vært involvert i utbyggingen, de største var Skanska Bolig og OBOS. Pilestredet Park ble tildelt Oslo bys arkitekturpris 2005 og Statens byggeskikkpris 2007. Mellom bygningene ligger Sentralparken med vannkunst og skulpturer, første gang opparbeidet 1883, restaurert 2004.

Bygninger m.m.: 1–5. Stor boligblokk i U-form, oppført 2006 (ark. Lund & Slaatto) i fallende terreng med fire og fem etasjer, inntrukket toppetasje. – 7. Den gamle kvinneklinikken. Under den annen verdenskrig hadde Knut Haugland en hemmelig radiosender i et av ventilhusene på taket her. 1. april 1944 hadde tyskerne klart å peile inn senderen og hadde omringet bygget. Med Gestaposjef Fehmer i spissen kom de seg opp på loftet, der det var mørkt. Her ble det skuddveksling med Haugland, som i forvirringen som oppstod, klarte å komme seg ut og i sikkerhet via en luftekanal. – 11, 12, 13. Bakteriologisk Institutt og to sidebyngninger ombygd til 113 leiligheter 2008 (ark. SJ Arkitekter). – 14. Boligblokk oppført 2006 (ark. Kritt Arkitekter). – 17–19. To boligblokker oppført 2007 (ark. Lund & Slaatto AS + GASA) i seks etasjer og inntrukket toppetasje. – 22–27. Seks frittliggende boligblokker, oppført 2003 (ark. Lund & Slaatto). Fem etasjer og inntrukket toppetasje; fellesterrasser på taket. – 28, 38 og 39. Tre boligblokker oppført 2006 (ark. Lund & Slaatto + GASA) i fem etasjer og inntrukket toppetasje.

Referanser i denne artikkelen

Rikshospitalet

Referanser til denne artikkelen

Pilestredet, Rikshospitalet, Stensberggata