Rasmus Winderens vei

Revisjon per 11. nov. 2020 kl. 12:49 av Astrid (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Rasmus Winderens vei mot Blindern, 2015. Foto: Jan-Tore Egge/Creative Commons

Rasmus Winderens vei, Vinderen, bydel Vestre Aker, villavei fra Blindern stasjon til Slemdalsveien. Oppkalt 1994 etter Rasmus Winderen, som eide Vinderen gård 1823–54 og var ordfører i Aker 1844–47. Veien var tidligere den vestlige delen av Blindernveien, men fikk nytt navn da Blindernveien ble delt i to i ved omleggingen av Sognsvannsbanen til T-banestandard og ombyggingen av den daværende Blindernveien stasjon. Veien går i en bratt bakke, Vindernbakken, opp til platået der Vinderen gårds gamle våningshus ligger litt sør for veien. Her var det tidligere to portstuer ved innkjørselen til gården, disse ble revet i forbindelse med byggingen av blokken i Tunfaret 12.

Bygninger m.m.:

16. (tidligere Blindernveien 58b). En vertikaltdelt tomannsbolig rekvirert som bolig for statspolitiets sjef, Karl A. Marthinsen våren 1942. Her forberedte han i flere møter arrestasjonen og deportasjonen av de norske jødene sammen med sine medarbeidere statspolitifullmektig Sverre Johan Dürbeck og statspolitiinspektør Knut Rød og representanter for det tyske sikkerhetspolitiet, en av disse var høyst sannsylig SS-hauptsturmführer Wilhelm Wagner.

40. (tidligere Blindernveien 74) Villa Bellevue, en nybarokk villa oppført 1917 for skipsreder Tryggve Sagen (1891–1952); allerede i 1922 ble villaen solgt. De siste årene av annen verdenskrig var villaen rekvirert som bolig for Marthinsen, som her følte seg tryggere enn nede i tomannsboligen. Til tross for sikkerhetstiltakene ble han 8. februar 1945 likvidert i bilen sin ved Universitetet på Blindern på vei til kontoret sitt i Victoria terrasse. Som represalie ble 28 motstandsfolk skutt på Akershus festning. I annen halvdel av 1990-årene ble det oppført blokkleiligheter i hagen (nr. 36 og 38) med en stor terrasse på taket øst for villaen.

Referanser i denne artikkelen

Blindernveien

Referanser til denne artikkelen

Blindernveien