Dagaliveien

Dagaliveien, Slemdal, bydel Vestre Aker, fra Frognerseterveien ved Slemdal til Holmenkollveien ved Besserud. Navn etter eiendommen «Dagali» (nr. 18), navnet vedtatt 1907. Villavei med flere store villaer fra tiden omkring den første verdenskrig, senere fortettet med småhus og enkelte blokker. Fra veien tar det av flere blindveier med nyere bebyggelse som Dagalikroken og Dagalistien. En del gatenummerendringer har ført til at det kan være vanskelig å orientere seg i forhold til eldre opplysninger.

Bygninger m.m.:

Av de gamle villaene ble nr. 8, 12, 23, 25, 30 og 32 rekvirert av tyskerne under krigen. I en av dem, sannsynligvis i nr 32, skal det ha vært en radiosambandsstasjon. I nr. 23 og 25, to store murvillaer, som nå har adresser til Kristianiasvingen (nr. 55 og 75). bodde dr. Wilhelm Moschel og direktør Werner Miehle, henholdsvis styremedlem og direktør i det norske A/S NORDAG, et datterselskap av det tyske firmaet NORDAG som skaffet aluminiunm til tysk flyproduksjon.

6. Holtet, husmannsplass under Østre Holmen.

11b-f. Fahlstrøms terrasse. Liten blindvei med fem villaer.

17. Stor trevilla oppført 1913 (ark. Einar Engelstad).

18, tidligere nr. 16a. «Villa Dagali», en stor nybarokk villa som har gitt navn til viene, nå et boligsameie.

22. Nybarokk villa fra 1911, oppført av og for arkitekt Thorvald Astrup. Utenfor huset her skjedde attentatet mot forlagsdirektør William Nygaard 11. oktober 1993. Drapsforsøket hadde sammenheng med at Nygaard som forlegger hadde utgitt Salman Rushdies bok Sataniske vers i 1989. Irans religiøse leder, ayatollah Khomeini, utstedte i 1993 dødsdom (fatwa) over Rushdie og alle som bidrog til å spre boken. Noen attentatmann ble aldri tatt, men i 2018 tok politiet ut siktelse mot navngitte personer.

25. I denne villaen ble den spanske diplomatfruen Anni Iranzo skutt og drept 1974. En mistenkt, den amerikanske kvinnen Minna Thompson, rømte til USA og ble aldri stilt for noen rett. I 1999 ble saken foreldet, og i 2019 ble det fastslått at nye DNA-bevis fra klær og gjenstander fra åstedet ikke matchet med Minna Thompson.