Jubileumsutstillingen

Jubileumsutstillingens hovedrestaurant med de to tårnene med Frognerdammen i forgrunnen. - Foto håndkolorert fotografi av Anders Beer Wilse / Oslo Museum / Creative Commons

Jubileumsutstillingen, Norges jubilæumsutstilling 1914, utstilling arrangert for å markere landets 100-års jubileum som selvstendig nasjon, den største og mest omfattende mønstring av norsk kultur og næringsliv som noen gang har vært presentert. Utstillingsområdet dekket det meste av Frognerparken, med sentrum der Vigelandsparken nå ligger. En egen avdeling for sjøfart og fiskeri var anlagt ved Skarpsno. Utstillingen åpnet 15. mai og var godt besøkt hele sommeren, bortsett fra en 3 ukers sporveisstreik og panikkdagene i begynnelsen av august da den første verdenskrig brøt ut. Høydepunktet i antall besøkende ble nådd avslutningsdagen 11. okt. med 100 000.

Utstillingsområdet på Frogner hadde store monumentale bygninger som «Industrihallen», «Maskinhallen», «Det utflyttede Norges hus», en kunstutstillingsbygning og «Hovedrestauranten» med to 50 m høye tårn; de fleste av utstillingsbygningene var tegnet av arkitektene Rudolf Jacobsen og August Nielsen, og bygningene deres var preget av tidens populære nybarokk.

Fornøyelsesavdelingen hadde attraksjoner som berg- og dalbane, lilleputbanen «The Flying Scotsman», «Huskestua», «Huset med forhindringer», «Tanagrateatret» og «Kongolandsbyen». Under åpningsseremonien i den store «Sangerhallen» ble Nils Collett Vogts jubileumskantate fremført til Christian Sindings musikk. En provisorisk sporveisforbindelse og et jernbanespor var lagt mellom Maskinhallen og Skarpsno gjennom Nobels gate. Se også Frognerparken.