Metodistkirken på Bjølsen

Metodistkirken på Bjølsen, 2022. Foto: Sylvi Baardseth Panjwani

Metodistkirken på Bjølsen, Bergensgata 12, til 2007 med navnet Immanuelkirken, oppført 1955 (ark. Trygve Klingenberg). Kirkebygget er en kombinert leiegård og kirkebygning.

Metodistmenigheten ble etablert på Grünerløkka 1865, men siden en stor del av menighetens medlemmer bodde på Sagene, Bjølsen og i Maridalen, fikk man også forsamlingslokaler i dette området. Fra 1881 og femten år fremover brukte menigheten Smieloftet i Maridalsveien 196, der det var plass til 150 mennesker. 1893 ble menigheten på Bjølsen konstituert som 5. metodistmenighet i Kristiania, og etter iherdig dugnadsinnsats kunne den i 1896 innvie sin egen kirke i Bergensgata. Dette var en enetasjes trebygning i sveitserstil, som lå på samme sted som dagens kirke. Den ble revet 1953 og gjenoppført på Hønefoss.

Kirken er et bygg i betong på fem og en halv etasje, med et kraftig hjørnetårn, kronet av et stort kors. Både eksteriør og interiør er i en enkel, moderne stil. Kirkerommet ligger ut mot Sarpsborggata med høye, smale vinduer. Fasaden er pusset med grågrønn puss. Kirkerommet er lyst og enkelt, med alteret i den vestlige delen. Ca. 170 sitteplasser. De fire smale vinduene mot nord har store glassmalerier, mens det er sju vinduer mot sør med mindre glassmalerier. I apsis bak alteret er det et smijernsarbeid med fremstilling av 24 engler, et lignende arbeid er det også i inngangsdøren. På karmene på benkeradene er det medaljonger i metall. Disse metallarbeidene ble utført av menighetsmedlemmer som arbeidet på Myrens Verksted.

I tilknytning til kirkerommet er det en menighetssal. Til venstre for hovedinngangen til kirken ligger Cafe b, en restaurant som eies og drives av menigheten.