Norsk Teknisk Museum

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, stiftet 1914, nasjonalmuseum for teknikk, vitenskap og forskning, som viser utstillinger om energi, kommunikasjon, miljø og industri. Museet inneholder bl.a. Norges første dampmaskin (1820), Norges første bil (1895) og Norges første fly (1912). Her finnes også egnede pedagogisk tilrettelagte opplegg i Science-senteret og Teknoteket, et opplevelsessenter for lek og forståelse.

Museet har siden starten hatt en dobbelt oppgave som samtidsmuseum og historisk museum for industri, vitenskap og teknologi. Museet skal gi publikum innsikt i grunnprinsippene for de moderne teknologiske prosesser og produkter som i dag omgir oss, men skal også formidle sammenhengen mellom teknologi og kultur over tid.

Dagens museumsbygg ved AkerselvaKjelsås er tegnet av Rolf Ramm Østgaard, og ble offisielt åpnet i mai 1986. Museet disponerer et samlet areal på 20 000 m2 i fire plan, med bl.a. landets største tekniske bibliotek. Samlingene omfatter 17 000 registernumre, men langt flere gjenstander idet mange registernumre består av flere komponenter. En billedsamling har 100 000 negativer og en del kopier, biblioteket har 50 000 bøker og tidsskrifter samt bedriftstekniske og teknisk-historiske arkiver. På inngangsplanet ligger et auditorium med 200 sitteplasser, i etasjen under et laboratorium for foreningen Unge Forskere. Halvsirkelbygningens utstilling gir en introduksjon til hva museet vil presentere. Her er også rom for skiftende utstillinger. Rektangelbygningens grunnplan er viet industrien, neste plan kommunikasjoner – transportmidler, telekommunikasjon samt datateknologi. Videre vises utviklingen av dampkraft, overgangen til masseproduksjon og moderne teknikk og vitenskap. Video og filmer illustrerer utstillingene. Museet utgir årboken «Volund». Direktør fra 2018 er Frode Meinich.

Historikk.

Foreningen Norsk Teknisk Museum ble stiftet i 1914, i forbindelse med den store Jubileumsutstillingen på Frogner. Flere av museets gjenstander stammer fra denne utstillingen. Museet åpnet sin første permanente utstilling 1932 i Vikingskipshusets underetasje. Fra 1958 holdt det til i en egen bygning på Etterstad, Fyrstikkalléen 1 før det flyttet til et nytt bygg på Kjelsås 1986. I 1995 ble museet statlig.