Vulkan (område)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Vulkan, område ved Akerselva, Maridalsveien 17, på den gamle tomten til Vulkan Jernstøberi og mekaniske Verksted. Etter at jernstøperiet flyttet 1968, fortsatte selskapet A/S Vulkan også som et eiendomsselskap og leide ut lokalene ved Akerselva til forskjellige produksjons- og handelsbedrifter. Hele området ble senere kjøpt av staten, som hadde planer om å flytte Riksteatret, Riksutstillingene og Rikskonsertene hit. Disse planene ble siden forlatt. Området ble senere overtatt og utviklet av Aspelin Ramm og Anton B. Nilsen Eiendom AS. Her er en rekke spisesteder, butikker, skoler, treningsstudioer m.m.

Bygningene og institusjonene i området har adresser til gatenavnet Vulkan som går fra Møllerveien og nordover til Cuba/Maridalsveien.

Bygninger m.m.:

1. Dansens hus, åpnet i 2007 og inneholder nasjonal scene for dans og kompetansesenter for dansekunst. Det holder til i det gamle Stålblåseriet, påbygd med inngangsparti og foyer; scenene (hoved- og biscene) er plassert i Maskinverkstedet, mens Strykejernet inneholder arbeidsplasser for personalet. Bygningene ble oppført i 1946 som del av jernstøperiet (ark. Ulf Thane). Utenfor ligger Gerd Kjølaas' plass.

5. Mathallen Oslo. Det gamle broverkstedet ombygd til til mathall og matkultursenter, åpnet 2012.

11. Kontorbygg fra 2010; det første kontorbygget i området (ark. LPO) med lokaler bl.a. for Miljøstiftelsen Bellona; bygd som lavenergihus (energiklasse A).

13. Vulkan klatresenter.

16. Athletica Vulkan, treningsstudio drevet av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus. I dette bygget har også Aspelin Ramm kontorer.

19. Westerdals/Høyskolen Kristiania (Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology), ferdig 2011 (ark. Kristin Jarmund).

22. PS:Hotel.

26. Vulkan Arena, et kurs- og konferansesenter.

Det er bygd i alt 117 leiligheter i en bygning langs Maridalsveien, ferdig 2013 (ark. LPO).

Det er også to hoteller på området, Scandic Vulkan med adresse Maridalsveien 13a og og PS:hotell (begge 2011, ark. Niels Torp).

Den nordligste av de gamle bygningene ble ombygd til idretts- og flerbrukshall av eiendomsselskapet for utleie til Oslo kommune. Den ble åpnet i 1996 under navnet Vulkan flerbrukshall; endelig ferdig med kontordel i 2003 (ark. LPO), med knallrødt trappehus. Hallen inneholder bl.a. klatrevegg og treningssenter, squashbaner og anlegg for volleyball og basketball. Basketballklubben Centrum Tigers har sin hjemmebane her. Den har også driftsansvar for hallen. Den har adresse Maridalsveien 17.

Ny tverrforbindelse fra Maridalsveien, ned en lang trapp og forbi Putti Westerdals plass til Grünerløkka og Nedre Foss åpnet med ny gangbro i 2010; den fikk navnet Anne Holsens bro i 2013. På andre siden av elva åpnet Nedre Foss park i 2017.