Forskjell mellom versjoner av «Humlen»
(Én mellomliggende revisjon av en annen bruker er ikke vist) | |||
Linje 1: | Linje 1: | ||
− | [[Fil:Humlen restaurant.jpg|miniatyr|600x600pk|''Humlen restaurant i 1930. Foto: L.Martin / Oslo Museum'']] | + | [[Fil:Humlen restaurant.jpg|miniatyr|600x600pk|''Humlen restaurant i 1930. Foto: L. Martin / Oslo Museum'']] |
− | '''Humlen''', restaurant 1927–59 som holdt til i [[Universitetsgata]] 26 | + | '''Humlen''', restaurant 1927–59 som holdt til i [[Universitetsgata]] 26, opprinnelig [[Det Norske Studentersamfund]], deretter kalt «Humlegården». Senere kom her restaurantene ''Ribo'' 1959–84 og ''Humla'' 1973–90, jazzklubbene [[Penguin Club]] og ''Down Town Key Club'', nattklubben ''Downtown'', diskoteket ''Studio 26'', danserestauranten ''Barock'' og underholdningsscenen [[Dizzie Showteater]] 1990–2014. Lokalet ble renovert og nyåpnet 2015 som ''Thon Conference Universitetsgaten''. |
==== Historikk ==== | ==== Historikk ==== | ||
− | Gården var oppført for Det Norske Studentersamfund, som solgte den i 1918. Etter å ha rommet Halfdan Nobel Roedes teaterscene [[Mayol]] 1921–1925 ble gården kjøpt av [[Frydenlunds Bryggeri]], som bygget om. Humlen, en stor restaurant med ølhall, åpnet 21. mai 1927. Navnet var et resultat av en offentlig navnekonkuranse og viste til slyngplanten humle som er en viktig ingrediens i øl. Gården ble | + | Gården var oppført for Det Norske Studentersamfund, som solgte den i 1918. Etter å ha rommet Halfdan Nobel Roedes lille teaterscene [[Mayol]] 1921–1925 ble gården kjøpt av [[Frydenlunds Bryggeri]], som bygget om. Humlen, en stor restaurant med ølhall, åpnet 21. mai 1927. Navnet var et resultat av en offentlig navnekonkuranse og viste til slyngplanten humle som er en viktig ingrediens i øl. Gården ble heretter referert til som Humlegården. Humlen restaurant ble drevet av restauratøren Ludvig Martin, kjent fra Hotel Britannia og Larviks bad, og fikk en folkelig profil med rimelige priser på øl og mat. |
− | I 1932 ble Humlen overtatt av A/S Restaurant & Hoteldrift under ledelse av den jødiske restauratøren Moritz Charles Blumenfeld. Den ble bygget om etter inspirasjon fra det store serverings- og forlystelsessenteret ''Haus Vaterland'' i Berlin, og fikk fem etasjer innbefattet kjelleretasjen hvor det var kjøkken og lagerrom. Første etasje var delt i fire stuer: ''Sjømannsstuen,'' dekorert av yngre norske kunstnere, ''Ølhallen'' på 250 m<sup>2</sup>, ''Bryggerstuen'' i gammel norsk stil og en intim ''Ølstue''. I annen etasje var det et moderne dansepalé på 250 m<sup>2</sup> og bar med plass til 350 gjester. I tredje etasje fantes selskapslokaler og i fjerde lokaler for Oslos bridgeklubber. Humlen ble byens og landets største serveringssted. Det hadde et areal på rundt 3000 m<sup>2</sup>, om lag 120 ansatte og kunne ha nesten tusen gjester samtidig. | + | I 1932 ble Humlen overtatt av A/S Restaurant & Hoteldrift under ledelse av den jødiske restauratøren Moritz Charles Blumenfeld. Den ble bygget om etter inspirasjon fra det store serverings- og forlystelsessenteret ''Haus Vaterland'' i Berlin, og fikk fem etasjer innbefattet kjelleretasjen hvor det var kjøkken og lagerrom. Første etasje var delt i fire stuer: ''Sjømannsstuen,'' dekorert av yngre norske kunstnere, ''Ølhallen'' på 250 m<sup>2</sup>, ''Bryggerstuen'' i gammel norsk stil og en intim ''Ølstue''. I annen etasje var det et moderne dansepalé på 250 m<sup>2</sup> og bar med plass til 350 gjester. I tredje etasje fantes selskapslokaler og i fjerde lokaler for Oslos bridgeklubber. Humlen ble byens og landets største serveringssted. Det hadde et areal på rundt 3000 m<sup>2</sup>, om lag 120 ansatte og kunne ha nesten tusen gjester samtidig. Humlen ble modernisert i 1939. |
− | + | Den 27. januar 1941 ble restauranten beslaglagt av Reichskommissariat. Også Blumenfelds egen bolig i [[Hovfaret]] 71, nå [[C. A. Torstensens vei]], på [[Sørbyhaugen (strøk)|Sørbyhaugen]] ble beslaglagt og Blumenfeld sendt til fangeleiren Grini. Okkupasjonsmakten drev restauranten videre under navnet ''Löwenbräu'' som en restaurant for tyske soldater og sivile. Offiserer hadde ikke adgang. Her holdt blant annet Reichskommissar Josef Terboven juletrefest for sine ansatte i desember 1941. | |
− | Høsten 1945 gjennomgikk restauranten en omfattende istandsettelse utført av Hærens tekniske ingeniørstab. Humlen restaurant ble drevet videre til 1959 da nye eiere overtok. Den 10. mars 1959 åpnet ''Bar-Dus'', en «hypermoderne american bar», i andre etasje, og i første etasje stod samme år en nyinnredet restaurant ferdig. Den fikk navnet ''Ribo'' etter den nye innehaveren Ritter Ribo, og var i virksomhet til 1984. | + | Høsten 1945 gjennomgikk restauranten en omfattende istandsettelse utført av Hærens tekniske ingeniørstab. Humlen restaurant ble drevet videre til 1959 da nye eiere overtok. Den 10. mars 1959 åpnet ''Bar-Dus'', en «hypermoderne american bar», i andre etasje, og i første etasje stod samme år en nyinnredet restaurant ferdig. Den fikk navnet ''Ribo'' etter den nye innehaveren Ritter Ribo, og var i virksomhet til 1984. Stedet ble et viktig spillested for jazz. Hit kom ''Penguin Club'' i 1960. Den 29. september 1965 åpnet ''Down Town Key Club'' (senere nattklubben ''Downtown'') som var en videreføring av [[Metropol]] Jazz Club på initiativ av blant andre Big Chief Jazzband. |
− | + | ''Bar-Dus'' ble ominnredet etter tegninger av den danske arkitekten Mogens Hammer og gjenåpnet som restaurant og showteater 7. juli 1973 under navnet ''Humla''. Dermed var det opprinnelig navnet fra 1927 gjeninnført (skjønt i sosiolektisk fornyet form og med en mulig meningsforskyvning fra plante til insekt). Huset ble et sentralt utested i «jappetiden» i 1980-årene. Den 2. juni 1982 åpnet ''Studio 26'', som raskt ble en av byens mest populære diskoteker. Dette gjenåpnet 30. april 1986 som danserestauranten ''Barock''. | |
− | + | I 1990 ble bygningen igjen ominnredet, og Dizzie showteater åpnet. | |
[[Kategori:Restauranter/kafeer]] | [[Kategori:Restauranter/kafeer]] | ||
[[Kategori:Den moderne storbyen 1905-1940]] | [[Kategori:Den moderne storbyen 1905-1940]] |
Nåværende revisjon fra 22. nov. 2020 kl. 17:39
Humlen, restaurant 1927–59 som holdt til i Universitetsgata 26, opprinnelig Det Norske Studentersamfund, deretter kalt «Humlegården». Senere kom her restaurantene Ribo 1959–84 og Humla 1973–90, jazzklubbene Penguin Club og Down Town Key Club, nattklubben Downtown, diskoteket Studio 26, danserestauranten Barock og underholdningsscenen Dizzie Showteater 1990–2014. Lokalet ble renovert og nyåpnet 2015 som Thon Conference Universitetsgaten.
Historikk
Gården var oppført for Det Norske Studentersamfund, som solgte den i 1918. Etter å ha rommet Halfdan Nobel Roedes lille teaterscene Mayol 1921–1925 ble gården kjøpt av Frydenlunds Bryggeri, som bygget om. Humlen, en stor restaurant med ølhall, åpnet 21. mai 1927. Navnet var et resultat av en offentlig navnekonkuranse og viste til slyngplanten humle som er en viktig ingrediens i øl. Gården ble heretter referert til som Humlegården. Humlen restaurant ble drevet av restauratøren Ludvig Martin, kjent fra Hotel Britannia og Larviks bad, og fikk en folkelig profil med rimelige priser på øl og mat.
I 1932 ble Humlen overtatt av A/S Restaurant & Hoteldrift under ledelse av den jødiske restauratøren Moritz Charles Blumenfeld. Den ble bygget om etter inspirasjon fra det store serverings- og forlystelsessenteret Haus Vaterland i Berlin, og fikk fem etasjer innbefattet kjelleretasjen hvor det var kjøkken og lagerrom. Første etasje var delt i fire stuer: Sjømannsstuen, dekorert av yngre norske kunstnere, Ølhallen på 250 m2, Bryggerstuen i gammel norsk stil og en intim Ølstue. I annen etasje var det et moderne dansepalé på 250 m2 og bar med plass til 350 gjester. I tredje etasje fantes selskapslokaler og i fjerde lokaler for Oslos bridgeklubber. Humlen ble byens og landets største serveringssted. Det hadde et areal på rundt 3000 m2, om lag 120 ansatte og kunne ha nesten tusen gjester samtidig. Humlen ble modernisert i 1939.
Den 27. januar 1941 ble restauranten beslaglagt av Reichskommissariat. Også Blumenfelds egen bolig i Hovfaret 71, nå C. A. Torstensens vei, på Sørbyhaugen ble beslaglagt og Blumenfeld sendt til fangeleiren Grini. Okkupasjonsmakten drev restauranten videre under navnet Löwenbräu som en restaurant for tyske soldater og sivile. Offiserer hadde ikke adgang. Her holdt blant annet Reichskommissar Josef Terboven juletrefest for sine ansatte i desember 1941.
Høsten 1945 gjennomgikk restauranten en omfattende istandsettelse utført av Hærens tekniske ingeniørstab. Humlen restaurant ble drevet videre til 1959 da nye eiere overtok. Den 10. mars 1959 åpnet Bar-Dus, en «hypermoderne american bar», i andre etasje, og i første etasje stod samme år en nyinnredet restaurant ferdig. Den fikk navnet Ribo etter den nye innehaveren Ritter Ribo, og var i virksomhet til 1984. Stedet ble et viktig spillested for jazz. Hit kom Penguin Club i 1960. Den 29. september 1965 åpnet Down Town Key Club (senere nattklubben Downtown) som var en videreføring av Metropol Jazz Club på initiativ av blant andre Big Chief Jazzband.
Bar-Dus ble ominnredet etter tegninger av den danske arkitekten Mogens Hammer og gjenåpnet som restaurant og showteater 7. juli 1973 under navnet Humla. Dermed var det opprinnelig navnet fra 1927 gjeninnført (skjønt i sosiolektisk fornyet form og med en mulig meningsforskyvning fra plante til insekt). Huset ble et sentralt utested i «jappetiden» i 1980-årene. Den 2. juni 1982 åpnet Studio 26, som raskt ble en av byens mest populære diskoteker. Dette gjenåpnet 30. april 1986 som danserestauranten Barock.
I 1990 ble bygningen igjen ominnredet, og Dizzie showteater åpnet.