Voksenkollen

Revisjon per 18. apr. 2020 kl. 14:33 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart
Voksenkollen Sanatorium, som fikk oppnavnet «Soria Moria». - Postkort i Bergens offentlige bibliotek / Creative Commons

Voksenkollen, den nordvestre del av Voksenåsen, navn etter gården Voksen. Voksenkollen reiser seg bratt fra Sørkedalen øst for Bogstadvannet. Lenger inne på åsen er det fin utsikt fra høyder på 479 og 486 moh. Mulig inspirasjon for dikteren Christian Braunman Tullin til diktet «Maidagen» (1758). Et spesielt fint utsiktspunkt er Kragstøtten ved Voksenkollveien. Voksenkollen stasjon er nest siste holdeplass på Holmenkollbanen.

På Voksenkollen ligger Kongsseteren, folkets kroningsgave til kong Haakon 7 fra 1910. Her er også hotellet Lysebu og Voksenåsen hotell. Voksenkollen Sanatorium ble planlagt og reist av legen Ingebrigt Holm (se Doktor Holms vei). Det åpnet i 1900 og brant ned i 1919, se Soria Moria Hotell.

Den 18. desember 1945 styrtet et britisk militært Dakota-fly på Voksenkollen; 16 mennesker omkom.

Før krigen var området preget av skog og meget spredt bebyggelse, hovedsakelig store villaer på naturtomter. Voksenkollen stasjonHolmenkollbanen var også den gang et populært utgangspunkt for skiturer. Området som nå er under sterk utbygging, er i ferd med å endre preg fra å være en del av Marka til å bli et forstadsområde.

Om den første utbyggingen i området, se Holmenkollen.