Akershusstranda

"Mein Schiff 1 anløp Akershusstranda 24.08.21. Over 1000 passasjerer kunne gå i land i Oslo. Anløpet var det første anløpet av et stort cruiseskip til Oslo Havn siden før pandemien startet. Foto: HK Riise/Oslo Havn"

Akershusstranda, Sentrum, veien langs Pipervika nedenfor Akershus’ murer. Anlagt fra 1899 i forbindelse med byggingen av Havnebanen og gjennombruddet av Kongens gate ned til bryggene. Se også Akershuskaiene.

Etter at tog- og biltrafikken ble borte i begynnelsen av 1990-årene, har Akershusstranda blitt et promenadestrøk, og ved kaiene her legger cruseskip til. Innerst er det kaiplass for veteranbåter.

Bygninger m.m.:

AkershuskaieneVippetangen hadde tidligere adresse Akershusstranda 1. Nå er bygningene nummerert fra Pipervika og sørover.

13. Restauranten «Solsiden», skur 34

På den andre siden av veien, litt sørover er minnesmerket over de omkomne i «Scandinavian Star»-ulykken i 1990, utført av Jon Torgersen, satt opp i 2006.

19. Oslo Havn KF. Her ved Normandieplassen står monumentet «Orlogsgasten», monument til minne om de falne i den norske marine gjennom 500 år, utført av Per Palle Storm, avduket 3. september 1992.

Ved hjørnet av Kongens gate og Akershuskaia er minnesmerket «Erindringens sted».

23. Fiskehallen (Oslo Fiskehall SA) og Fiskesentralen AS.

25. «Vippa», mat-, kultur- og læringssenter, Skur 40.

27. Kornsiloen på Utstikker III.

31. Skur 41. Her er et av Oslo Byes Vels blå skilt satt opp til minne om deportasjonen av de norske jødene 1942/43.

Skur 42. Fergeterminal for DFDS Seaways og Stena Line.