Brann- og redningsetaten
Brann- og redningsetaten, kommunal etat som skal sikre liv og verdier gjennom kontroll, informasjon og myndighetsutøvelse, samt redusere brannskader ved feiing og kontroll av piper og ildsteder. Målet er å gjøre hovedstaden til den mest brannsikre byen i landet. Etaten het tidligere Brann- og feiervesenet, nåværende navn fra 1998. Den har kontorer på Arne Garborgs plass 1.
Brannvesenet har syv døgnbemannede stasjoner i Oslo: Briskeby, Smestad, Sagene, Grorud, Bryn (midlertidig stasjon på Eikenga), Sentrum brannstasjon og Kastellet. Hovedbrannstasjonen på Arne Garborgs plass vil bli revet i forbindelse med utbyggingen av nytt regjeringskvartal og ble overtatt av Statsbygg 20. desember 2023. Denne skal bli erstattet av en ny hovedstasjon på Bryn og en sentrumstasjon i Bjørvika (i drift fra mai 2023). I tillegg er det en Havnebrannstasjon på Vippetangen og et kurssenter og lager på Lahaugmoen i Lillestrøm. Etaten har 16 brannbiler og én brannbåt. Utrykningskjøretøyene skal nå alle sentrale deler av byen innen 7 minutter. I 2017 var det over 13 000 utrykninger, herav til 368 bygningsbranner.
Brann- og redningsetaten tar seg også av rednings- og hjelpetjeneste, har spesialutstyr for opprydding etter trafikkulykker, trikkeavsporinger, ulykker med farlige kjemikalier, oljelekkasjer og vannlekkasjer. Den driver også servicevirksomhet overfor byens innbyggere, hjelper folk som har låst seg ute fra sine leiligheter, installerer trygghetsalarmer og driver brannvernopplæring. Den har også ansvaret for å forvalte Sivilforsvarets materiell og leier ut redningsvester.
Historikk. Se egen artikkel om Brannvesen. Se også en historisk oversikt over Branner.