Fagerborg kirke

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Fagerborg kirke fotografert i 2008. - Foto Bjoertvedt / Creative Commons

Fagerborg kirke, Pilestredet 72, innviet 22. desember 1903, soknekirke for Fagerborg menighet (opprettet 1898). Kirken ble oppført av østfoldgranitt i sørvestre hjørne av Stensparken etter tegninger av arkitekt Hagbarth Schytte-Berg. Med sitt høye spir er den oppført i en stil med elementer både av nyromansk og nygotisk karakter og er regnet som en av byens vakre kirker med sitt elegante tårn, sine harmoniske, fine linjer og med den lyse steinen i veggene.

Opprinnelig hadde kirken 860 sitteplasser, senere redusert til 525. Altertavlen i tre som fremstiller Jesus på korset, er utført av Jo Visdal. Glassmaleriet i koret fremstiller Jesu oppstandelse og er utført av ungareren Max Roth. Prekestolen i amerikansk furu er utskåret av billedskjærer Borgersen i gammel norsk stil. Døpefonten i hvit marmor i nyromansk stil er ved billedhugger Lars Utne. Alt dette fra 1903.

Orgelet fra 1903 var et pneumatisk kjegleladeorgel med 21 stemmer bygd av Gebrüder Rieger, Tyskland. Det ble 1932 flyttet til Svolvær kirke. Nytt pneumatisk orgel 1932 med elektrisk overføring, 39 stemmer, 2728 piper (orgelbygger J. H. Jørgensen). I 2007 fikk kirken et nytt orgel med 54 stemmer fra Goll i Sveits. Det nye orgelet er bygget slik at det passer inn i de to gamle orgelfasadene på galleriet.

Kirketårnet har en stor og en liten klokke fra Olsen Nauen Klokkestøperi A/S. Den ene med tekst: Ære være Gud i det høieste og fred paa jorden, menneskene en velbehagelighed, og den andre: Land, land land hør Herrens ord. Nye lysekroner til 50-årsjubileet tegnet av arkitekt Harald Hille. Bygningen inneholder også kontorer, kapell, kjøkken, krypt og møterom. Fagerborg kirke var den første av Oslos kirker som fikk godkjent flatskjerm i stedet for lerret til bruk under gudstjenester (2017).

Kirketomten var opprinnelig en søppelplass som delvis ble opparbeidet av penger som Brændevinssamlaget hadde overført til kommunen. Kirken ble plassert i Stensparken vis à vis daværende Nora Bryggeri. Under krigen ble det utført et betydelig motstandsarbeid i menigheten; klokketårnet var møtested for motstandsbevegelsen.

Tilhører Domprostiet.