Fossum kirke

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart

Fossum kirke, Stovner senter 12, ligger sentralt plassert ved Stovner senter og er oppført som en moderne arbeidskirke med fasadevegger i halvsteins rød tegl, gjennomløpende utvendig og oppbrutt innvendig med laminerte konstruksjoner. Kirken ble tegnet av arkitektfirmaet Anker & Hølaas etter en samlet plan for småkirker i Groruddalen.

Kirken ble innviet 12. sept. 1976. Den har 600 sitteplasser; 200 i hovedskipet og 400 i sidesalene. Kirken ble oppført bl.a. med hjelp fra Olav Selvaag, som tilbød seg å bygge den for et beskjedent beløp ettersom han allerede var i gang med å bygge Stovner senter.

Alterpartiet er utsmykket med et messingkors kombinert med fire malte flammende flater, utført av Zedenka Rusova i 1976. Sideveggen i hovedskipet er utsmykket med 12 bilder med hovedmotiv fra Jesu liv, utført av Ewa Calber Westelius 1996. Korpartiet ble skiferlagt 1996. Orgel med 19 stemmer (Ryde & Berg, 1991). Kirkeklokkene er plassert i klokketårn ved siden av kirken, 12 klokker i klokkespill. De er støpt hos Olsen Nauen Klokkestøperi og var klare til innvielsen 1976. Den største veier 95 kg og med tone g.

Fossum menighet ble utskilt fra Høybråten 1970 og ble eget sokn 1972. Før kirken ble bygd ferdig, ble kirkelige handlinger utført i provisoriske lokaler, i samfunnshuset på Stovner og festsalen på Vestli skole.

Underetasjen i kirken er leiet ut til Kirkens Bymisjon.

Frelsesarmeens Stovner korps holder til i kirken.

Fossum kirke er en av tre kirker i det sammenslåtte Høybråten, Fossum og Stovner sokn i Groruddalen prosti.