Fossum kirke

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Fossum kirke, Stovner senter 12, ligger sentralt plassert ved Stovner senter og er oppført som en moderne arbeidskirke med fasadevegger i halvsteins rød tegl, gjennomløpende utvendig og oppbrutt innvendig med laminerte konstruksjoner. Kirken ble tegnet av arkitektfirmaet Anker & Hølaas etter en samlet plan for småkirker i Groruddalen.

Kirken ble innviet 12. sept. 1976. Den har 600 sitteplasser; 200 i hovedskipet og 400 i sidesalene. Kirken ble oppført bl.a. med hjelp fra Olav Selvaag, som tilbød seg å bygge den for et beskjedent beløp ettersom han allerede var i gang med å bygge Stovner senter.

Alterpartiet er utsmykket med et messingkors kombinert med fire malte flammende flater, utført av Zedenka Rusova i 1976. Sideveggen i hovedskipet er utsmykket med 12 bilder med hovedmotiv fra Jesu liv, utført av Ewa Calber Westelius 1996. Korpartiet ble skiferlagt 1996. Orgel med 19 stemmer (Ryde & Berg, 1991). Kirkeklokkene er plassert i klokketårn ved siden av kirken, 12 klokker i klokkespill. De er støpt hos Olsen Nauen Klokkestøperi og var klare til innvielsen 1976. Den største veier 95 kg og med tone g. Tekst på den største klokken: Land, land, land, hør Herrens ord, og på den nest største: Jeg er den gode hyrde.

Fossum menighet ble utskilt fra Høybråten 1970 og ble eget sokn 1972. Før kirken ble bygd ferdig, ble kirkelige handlinger utført i provisoriske lokaler, i samfunnshuset på Stovner og festsalen på Vestli skole.

Underetasjen i kirken er leiet ut til Kirkens Bymisjon.

Frelsesarmeens Stovner korps holder til i kirken.

Fossum kirke er en av tre kirker i det sammenslåtte Høybråten, Fossum og Stovner sokn i Groruddalen prosti.