Operahøgskolen

Operahøgskolen, opprettet 1964, er en avdeling av Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Fossveien 24 på Grünerløkka (tidligere Christiania Seildugsfabrik). Skolen gir undervisning i grunnleggende skuespillerteknikk, operakunnskap og språk samtidig som studentene lærer musikalsk innstudering og utvikler stemmen. Studentene må ha minst to års utdanning i musikk på høyskolenivå fra før. Utdanningen fører frem til bachelor- eller mastergrad.

Historikk

Operahøgskolen ble opprettet i 1964 som en klasse under daværende Statens teaterskole (i dag Teaterhøgskolen). Navnet var Statens Operaklasse. En viktig pådriver for etableringen var forleggeren Philip Krømer. Teaterhøgskolen holdt da til i Schwensens gate 6 (den tidligere St. Hanshaugens skole) og senere i Njårdhallen.

Operaskolen ble skilt fra Teaterhøgskolen i 1969 og flyttet til Veitvetveien 8 (Veitvet Senter ) hvor den var sammen med Østlandets Musikkonservatorium til 1982. Den var 1984–2003 i Stranden 3 på Tjuvholmen sammen med Balletthøgskolen under navnet Statens Operahøgskole. I 2003 flyttet Operahøgskolen samtidig med Teaterhøgskolen og Balletthøgskolen (Dans) inn i det nye skolesenteret til Kunsthøgskolen i Oslo i Fossveien på Grünerløkka.