Vålerenga kirke

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Vålerenga kirke fotografert fra parken som omringer kirken. År 2020. Foto: Sylvi Baardseth Panjwani/Oslo Byleksikon

Vålerenga kirke, innviet 1902. Arkitekter (etter konkurranse) var Heinrich Jürgensen og Holger Sinding-Larsen. Kirken ligger i Hjaltlandsgata 3 i Vålerenga park på høyden over jernbanelinjene og veibroen over Kværnerdalen. Oppført i romansk stil av grå Iddefjordsgranitt med kleberstein til hjørner, vindusinnfatninger, portaler og tårnspir. Koret er vestvendt, hovedinngang fra øst for at kirken og skolen skulle ligge like overfor hverandre. Tårnet asymmetrisk plassert.

Opprinnelig hadde kirken freskomalerier og glassmalerier utført av Emanuel Vigeland. Hovedmotivene var korsfestelsen og nattverden. Vigeland benyttet også levende modeller, og man fant flere kjente presteansikter i disippelflokken. Orgelet, som ble bygd av firmaet Olsen & Jørgensen, var den gang det nest største i hovedstaden.

Kirken ble ødelagt av brann 18. sept. 1979. Brannen var forårsaket av blikkenslagere som skulle reparere taket. Også Vålerenga skole ble antent og skadet. Mange skuelystne var vitne til tragedien denne høstettermiddagen, og det fortelles at klokkene begynte å ringe av seg selv under brannen. Etter brannen stod bare murene igjen av kirken, og alle Vigelands glassmalerier og nesten alt av freskomaleriene var ødelagt. Sangen "Vålerenga kjerke" handler om folks opplevelser av brannen, den synges før hver hjemmekamp for Vålerenga fotballklubb og er kjent som hymnen til VIF-klanen.

Kirken ble gjenoppbygd etter arkitekt Asbjørn Steins planløsning og innviet på ny 2. desember 1984. Det tidligere koret er delt i tre etasjer med menighetssal (200 sitteplasser), kirkestue, orgelgalleri og kontorer, mens skipet er kirkerom med alter og prekestol og rommer, med galleriet 450 sitteplasser, mens det opprinnelig var 900 sitteplasser i kirken. Ungdomsrom i underetasjen.

Vålerenga kirke interiør, fotografert 2021. Foto: Sylvi Baardseth Panjwani/Oslo Byleksikon

Alterets krusifiks i etset metall er utført av Boge Berg 1984, glassmalerier ved Håkon Bleken 1986. Messing døpefat fra 1902. Frise «Den gode hyrde», av Emanuel Vigeland deponert av Paulus menighet 1998. Orgel med 28 stemmer (Carsten Lund, Danmark, 1986). Klokkespill med 12 klokker der hver klokke har et eget bibelsitat. De tre største er svingende klokker som brukes ved vanlig ringing. Tekst: "Ære være Gud i det høyeste", "Be og dere skal få", "Kom, for nå er alt ferdig". (Olsen Nauen Klokkestøperi 1985).

Soknekirke for Vålerenga menighet (navnet endret fra Vålerengen i 2017), som ble opprettet 1899 og utskilt fra Gamlebyen. Hører til Domprostiet.