Forskjell mellom versjoner av «Stupinnmosen»

 
(3 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Stupinnmosen''', myr langs [[Hanåveien]] mellom [[Enebakkveien]] og [[Setertjern]] i [[Østmarka]]. Her tok «Stupind torvverk» fra 1902 ut torv. Den ble bearbeidet i en eltemaskin og omformet til torvbrikker som ble tørket i skur på området. Aker kommune kjøpte området i 1917 og startet torvproduksjon for å skaffe brensel til byboere da tilførselen av kull og koks stanset opp under den første verdenskrig. Aker kommune la ned virksomheten i 1919. Mosen har navn etter plassen ''Stupinn'' som lå under [[Stensrud gård|Store Stensrud]]. Navnet inngår i en serie av imperativ-navn som var knyttet til ferdselen fra Follo og Indre Østfold til hovedstaden, som ''Seopp'', ''Lysopp'', ''Passopp'', ''Billett'' og ''Trasopp''. På flere av disse stedene kunne kjørerne få hvile for seg og hestene. Da plassen ble frasolgt, fikk den navnet ''Solbakken''.
+
'''Stupinnmosen''', myr langs [[Hanåveien]] mellom [[Enebakkveien]] og [[Setertjern]] i [[Østmarka]]. Her tok ''Stupind torvverk'' fra 1902 ut torv. Den ble bearbeidet i en eltemaskin og omformet til torvbrikker som ble tørket i skur på området. Aker kommune kjøpte området i 1917 og startet torvproduksjon for å skaffe brensel til byboere da tilførselen av kull og koks stanset opp under den første verdenskrig. Aker kommune la ned virksomheten i 1919.  
 +
 
 +
Mosen har navn etter plassen [[Stupinn]] som lå under [[Stensrud gård|Store Stensrud]]. Navnet inngår i en serie av imperativ-navn som var knyttet til ferdselen fra Follo og Indre Østfold til hovedstaden, som ''[[Seop Hvilestue|Seopp]]'', ''[[Lysopp]]'', ''Passopp'', ''Billett'' og ''[[Trasop (plass) Skøyen|Trasopp]]''. På flere av disse stedene kunne kjørerne få hvile for seg og hestene. Da plassen ble frasolgt, fikk den navnet ''[[Solbakken (gård)|Solbakken]]''.
 
[[Kategori:Marka]]
 
[[Kategori:Marka]]
 
[[Kategori:Diverse bedrifter]]
 
[[Kategori:Diverse bedrifter]]
 
[[Kategori:Bydel Søndre Nordstrand]]
 
[[Kategori:Bydel Søndre Nordstrand]]
 +
[[Kategori:Naturformasjoner]]

Nåværende revisjon fra 9. okt. 2020 kl. 12:31

Stupinnmosen, myr langs Hanåveien mellom Enebakkveien og Setertjern i Østmarka. Her tok Stupind torvverk fra 1902 ut torv. Den ble bearbeidet i en eltemaskin og omformet til torvbrikker som ble tørket i skur på området. Aker kommune kjøpte området i 1917 og startet torvproduksjon for å skaffe brensel til byboere da tilførselen av kull og koks stanset opp under den første verdenskrig. Aker kommune la ned virksomheten i 1919.

Mosen har navn etter plassen Stupinn som lå under Store Stensrud. Navnet inngår i en serie av imperativ-navn som var knyttet til ferdselen fra Follo og Indre Østfold til hovedstaden, som Seopp, Lysopp, Passopp, Billett og Trasopp. På flere av disse stedene kunne kjørerne få hvile for seg og hestene. Da plassen ble frasolgt, fikk den navnet Solbakken.