Ringnes Bryggeri

Revisjon per 23. nov. 2020 kl. 12:56 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Ringnes Bryggeri. En del av de gamle fabrikkbygningene mot Thorvald Meyers gate fotografert i 2007. De var da ombygd til kontorer. - Foto Mahlum / Public Domain

Ringnes Bryggeri, bryggeri grunnlagt i 1876 i Thorvald Meyers gate 2 som Ringnes & Co. av et interessentskap bestående av brødrene Amund Ringnes (1840–1907) og Ellef Ringnes (1842–1929) og forretningsmannen Axel Heiberg (1848–1932). Bryggeridriften startet i 1877, og brødrene, som kom fra gården Ringnes i Krødsherad i Buskerud, hadde den daglige ledelse av selskapet, som i 1899 ble aksjeselskap under navnet A/S Ringnes Bryggeri. Etter hvert som produksjonen økte, ble anlegget utvidet og omfattet etter hvert hele kvartalet mellom Thorvald Meyers gate, Sannergata, Toftes gate og Biermanns gate, samt to nabotomter på andre siden av Toftes gate.

I 1978 gikk Ringnes Bryggeri – sammen med bryggeriene Frydenlunds og Schous – inn som datterselskap inn i Nora Industrier (Nora Fabrikker), og i 1988 ble Ringnes AS stiftet som den samlede drikkevaredivisjonen i Nora. Da Nora i 1991 ble sammenslått med daværende Orkla Borregaard til Orkla ASA, ble Ringnes navn på konsernets øl- og mineralvanndivisjon. I 1995 ble Ringnes sammenslått med det svenske Pripps-bryggeriet til Pripps Ringnes AS, som i 2000 gikk inn i det danske bryggerikonsernet Carlsberg Breweries, et av verdens største på området. Da Orkla i 2004 solgte sin eierandel i dette, ble Carlsberg eneeier av Ringnes AS.

Produksjonen i det gamle bryggeriet på Grünerløkka ble i 2001 flyttet til et nytt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal. Det meste av fabrikkområdet er senere utviklet til boliger, kino, butikker m.m. (Ringnes Park), men nord på området er det ennå noen gjenværende bygninger. Disse ble i 2017 kjøpt av Christian Ringnes, som leier ut det gamle brygghuset i Thorvald Meyers gate 2 til hovedkontoret til Ringnes AS og Ringnes Brygghus, et prosjektet som ble startet i det gamle brygguset høaten 2018. Dette er ikke et vanlig pubbryggeri, men et sted hvor øl produseres og presenteres på en slik måte at man kan lære om bryggerihistorie, ølkultur og øltyper. Et annet bevart bygg er «Ringnes Festsal» på hjørnet av Biermanns gateog Vogts gate. Huset som opprinnelig var en stall, ble i slutten av 1920-årene omgjort til en festsal, dekorert av Per Vigeland 1928–33. Fint restaurert i 2018. Både brygghuset og festsalen er markert med Oslo Byes Vels blå skilt til minne om Ringnes Bryggeri og bryggeriets festsal.

Foruten i Nittedal (øl og brus) har Ringnes per 2018 produksjon av øl i Trondheim (E.C. Dahls Bryggeri) og av mineralvann i Larvik (Farris) og Stor-Elvdal (Imsdal).