Forskjell mellom versjoner av «Biskop Gunnerus’ gate»

 
(14 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Biskop Gunnerus’ gate''', [[Sentrum (bydel)|Sentrum,]] fra [[Dronningens gate|Dronningens]] gate til [[Schweigaards gate|Schweigaards gate.]] Nåværende navn gitt 1967, fra 1934 kalt Gunnerus’ gate etter biskop Johan Ernst Gunnerus (1718–73), en av stifterne av Det kgl. norske Videnskabers Selskab. Gunnerus var født i området. Før 1874 het gaten Lille Vaterlandsgate, 1874–1934 Øvre Vognmandsgate. Gangbro ble bygget over gaten fra [[Oslo City]]/Bussterminalen til [[Oslo Sentralstasjon|Oslo S]] 1992.  
+
'''Biskop Gunnerus’ gate''', [[Sentrum (bydel)|Sentrum,]] fra [[Dronningens gate|Dronningens gate]] til [[Schweigaards gate|Schweigaards gate.]] Nåværende navn gitt 1967, fra 1874 kalt Gunnerus’ gate etter biskop Johan Ernst Gunnerus (1718–73), en av stifterne av Det kgl. norske Videnskabers Selskab. Gunnerus var født i området. Gaten gikk den gang fra Dronningens gate til [[Elvegata]]. Før 1874 het gaten Øvre Vognmandsgate. I forbindelse med Vaterland-reguleringen fra slutten av 1960-årene ble øverste del av gateløpet lagt litt om, gaten ble samtidig forlenget og gjort til en av den nye bydelens hovedgater. Gangbro ble bygget over gaten fra [[Oslo City]]/Bussterminalen til [[Oslo Sentralstasjon|Oslo S]] 1992.  
  
''Bygninger m.m.:''  
+
''Bygninger m.m.:''
  
'''3.''' Royal Christiania Hotel, se [[Viking, Hotell|Hotell Viking]].  
+
'''2.''' En fem og en halvetasjes forretningsgård i nybarokk ved hjørnet av Dronningens gate, oppført 1916 for firmaet H. Hoffmann A/S (ark. Berner og Berner). Fra 1917 hadde Røwde & Co. sine kontorer her. I forbindelse med oppføringen av denne gården ble en gammel to og en halvetasjes gård revet. Her var fra 1842 hotellet ''Hotel de Copenhague''.  
  
'''12.''' En tidligere leiegård som lå ved krysset mellom [[Nygata]] og [[Karl XIIs gate]]. I en leilighet i tredje etasje bodde i de første krigsårene den jødiske frisøren Benjamin Markus Leventhal (f. 1909) som hadde barberforretning i [[Økernveien]] 8, en tidligere gård som lå der hvor krysset mellom [[Kjølberggata]], [[Sørligata|Sørligata,]] [[Finnmarkgata]] og [[Økernveien]] er nå. Han var gift med Esther (f. Kermann 1913), og de hadde datteren Berit (f. 1934), som var skoleelev. De ble alle tre deportert med ''Donau'' 26. november 1942. Like etter ankomsten til Auschwitz 1. desember ble Esther og Berit drept i gasskammer. Benjamin døde 4. januar 1943. Også hans foreldre som bodde i [[Brugata]], ble drept i Auschwitz. Tre [[snublesteiner]] er satt ned til minne om dem.
+
'''3.''' [[Clarion Hotel – The Hub|Clarion Hotel The Hub]], tidligere Hotell Viking og senere bl.a. [[Royal Christiania Hotel]].
  
'''14.''' Høyblokk opprinnelig i 20 etasjer, oppført 1975 som hovedkontor for Postbanken, opprettet 1995 ved sammenslutning av Norges Postbank (1950–92 Norges Postsparebank) og Postgiro (opprettet 1943). Bygningen blir vanligvis kalt [[Postgirobygget]] (ark. Odd Borgrud Pedersen og Rolf Christian Krognes). Det 85 m høye hovedbygget var etter ferdigstillelsen i 1975 et av Oslos mest omstridte og utskjelte bygg. Om- og påbygd for Entra Eiendom 2003 (ark. HRTB). Etter ombyggingen er tårnet splittet i to med nye fasader og hhv. fire og seks nye etasjer. I tillegg til Posten Norge, består leietakerne bl.a. av Bring, Bane NOR, Jernbanedirektoratet, Entra ASA og Schibsted eiendom AS. Siden 2003 har eierne forsøkt å innarbeide navnet «Posthuset», et navn som vanligvis brukes om det gamle Hovedpostkontoret i [[Dronningens gate]] 15. Postens brevsenter, som holdt til i lavblokken, flyttet 2010 til Lørenskog. Det har vært planer om å rive lavblokken og bygge næringsbygg og boliger på eiendommen.
+
'''12.''' En tidligere leiegård som ved krysset mellom [[Nygata]] og [[Karl XIIs gate]]. I en leilighet i tredje etasje bodde i de første krigsårene den jødiske frisøren Benjamin Markus Leventhal (f. 1909) som hadde barberforretning i [[Økernveien]] 8, en tidligere gård som lå der hvor krysset mellom [[Kjølberggata]], [[Sørligata|Sørligata,]] [[Finnmarkgata]] og [[Økernveien]] er nå. Han var gift med Esther (f. Kermann 1913), og de hadde datteren Berit (f. 1934), som var skoleelev. De ble alle tre deportert med ''Donau'' 26. november 1942. Like etter ankomsten til Auschwitz 1. desember ble Esther og Berit drept i gasskammer. Benjamin døde 4. januar 1943. Tre [[snublesteiner]] er satt ned til minne om dem. Også hans foreldre som bodde i [[Brugata]], ble drept i Auschwitz.  
  
== Referanser i denne artikkelen ==
+
'''14.''' «[[Postgirobygget]]», offisielt navn ''Posthuset'', høyblokk med tilknyttet lavblokk, er blant annet hovedkontor for ''Posten Norge'' og er Oslos nest høyeste bygning med 26 etasjer og 112 meter. Bygningen ble oppført med 20 etasjer og 85 meter i 1975 (ark. Odd Borgrud Pedersen og Rolf Christian Krognes), og ble et av Oslos mest omstridte og utskjelte bygg. Det endret karakter etter om- og påbygging, med gjenåpning i 2003. Høyblokken var da splittet i to med nye fasader og henholdsvis fire og seks nye etasjer. Av firmaene og institusjonene som holder til her, kan nevnes [[Jernbanedirektoratet]] og [[Bane Nor]], [[Flytoget AS|Flytoget]], Posten og Bring og Entra.
  
[[Aftenposten]], [[Postgirobygget]], [[Viking]]
+
  [[Kategori:Gater]]
[[Kategori:Gater]]
 
 
[[Kategori:Bydel Sentrum]]
 
[[Kategori:Bydel Sentrum]]
 
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]
 
[[Kategori:Andre verdenskrig 1940-1945]]
 
[[Kategori:Snublesteiner]]
 
[[Kategori:Snublesteiner]]

Nåværende revisjon fra 13. apr. 2023 kl. 13:07

Biskop Gunnerus’ gate, Sentrum, fra Dronningens gate til Schweigaards gate. Nåværende navn gitt 1967, fra 1874 kalt Gunnerus’ gate etter biskop Johan Ernst Gunnerus (1718–73), en av stifterne av Det kgl. norske Videnskabers Selskab. Gunnerus var født i området. Gaten gikk den gang fra Dronningens gate til Elvegata. Før 1874 het gaten Øvre Vognmandsgate. I forbindelse med Vaterland-reguleringen fra slutten av 1960-årene ble øverste del av gateløpet lagt litt om, gaten ble samtidig forlenget og gjort til en av den nye bydelens hovedgater. Gangbro ble bygget over gaten fra Oslo City/Bussterminalen til Oslo S 1992.

Bygninger m.m.:

2. En fem og en halvetasjes forretningsgård i nybarokk ved hjørnet av Dronningens gate, oppført 1916 for firmaet H. Hoffmann A/S (ark. Berner og Berner). Fra 1917 hadde Røwde & Co. sine kontorer her. I forbindelse med oppføringen av denne gården ble en gammel to og en halvetasjes gård revet. Her var fra 1842 hotellet Hotel de Copenhague.

3. Clarion Hotel The Hub, tidligere Hotell Viking og senere bl.a. Royal Christiania Hotel.

12. En tidligere leiegård som lå ved krysset mellom Nygata og Karl XIIs gate. I en leilighet i tredje etasje bodde i de første krigsårene den jødiske frisøren Benjamin Markus Leventhal (f. 1909) som hadde barberforretning i Økernveien 8, en tidligere gård som lå der hvor krysset mellom Kjølberggata, Sørligata, Finnmarkgata og Økernveien er nå. Han var gift med Esther (f. Kermann 1913), og de hadde datteren Berit (f. 1934), som var skoleelev. De ble alle tre deportert med Donau 26. november 1942. Like etter ankomsten til Auschwitz 1. desember ble Esther og Berit drept i gasskammer. Benjamin døde 4. januar 1943. Tre snublesteiner er satt ned til minne om dem. Også hans foreldre som bodde i Brugata, ble drept i Auschwitz.

14. «Postgirobygget», offisielt navn Posthuset, høyblokk med tilknyttet lavblokk, er blant annet hovedkontor for Posten Norge og er Oslos nest høyeste bygning med 26 etasjer og 112 meter. Bygningen ble oppført med 20 etasjer og 85 meter i 1975 (ark. Odd Borgrud Pedersen og Rolf Christian Krognes), og ble et av Oslos mest omstridte og utskjelte bygg. Det endret karakter etter om- og påbygging, med gjenåpning i 2003. Høyblokken var da splittet i to med nye fasader og henholdsvis fire og seks nye etasjer. Av firmaene og institusjonene som holder til her, kan nevnes Jernbanedirektoratet og Bane Nor, Flytoget, Posten og Bring og Entra.