Forskjell mellom versjoner av «Stasjonsveien»

 
(7 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
'''Stasjonsveien,''' [[Slemdal]]–[[Hovseter]], [[Vestre Aker (bydel)|bydel Vestre Aker,]] fra [[Slemdalsveien]] ved Slemdal stasjon til [[Jeppes vei]] ved Hovseter stasjon. Navnet vedtatt 1917. I den østlige delen en del eldre villaer, i den vestlige delen bebyggelse fra 1940- og 1950-årene. I 1960-årene ble delen av veien på [[Holmen (strøk)|Holmen]]-siden og delen på Hovsetersiden av [[Makrellbekken (strøk)|Makrellbekken]] knyttet sammen med en bro med lagerlokaler under.  
+
'''Stasjonsveien,''' [[Slemdal]]–[[Hovseter]], [[Vestre Aker (bydel)|bydel Vestre Aker,]] fra [[Slemdalsveien]] ved [[Slemdal stasjon]] til [[Jeppes vei]] ved [[Hovseter stasjon]]. Navnet vedtatt 1917. I den østlige delen en del eldre villaer, i den vestlige delen bebyggelse fra 1940- og 1950-årene. I 1960-årene ble delen av veien på [[Holmen (strøk)|Holmen]]-siden og delen på Hovsetersiden av [[Makrellbekken (bekk)|Makrellbekken]] knyttet sammen med en bro med lagerlokaler under.  
  
 
''Bygninger m.m.:''
 
''Bygninger m.m.:''
Linje 5: Linje 5:
 
'''1.'''  [[Slemdal skole]].  
 
'''1.'''  [[Slemdal skole]].  
  
'''2''' og '''4'''. Slemdal senter, et forretningssenter fra 1980-årene med leiligheter og forretninger. Her lå tidligere Slemdal Hotell, en stor hvitmalt sveitserstilsbygning med to fløyer i vinkel. I tiden før 9. april 1940 hadde generalstaben et midlertidig hovedkvarter her. Hotellet var i okkupasjonstiden rekvirert av tyskerne.  
+
'''2''' og '''4'''. [[Slemdal Senter]]. Her lå tidligere ''Slemdal Hotell'', en stor hvitmalt sveitserstilsbygning, oppført som ''Lunden Pensjonat'' i slutten av 1890-årene. Bygget ble modernisert og utvidet i 1911 med bl.a elektrisk lys, WC og sentralfyring. arkitekt var Kristian Biong. Det ble senere utvidet flere ganger, slik at det til slutt hadde  med to fløyer i vinkel. I tiden før 9. april 1940 hadde generalstaben et midlertidig hovedkvarter her. Hotellet var i okkupasjonstiden rekvirert av tyskerne.  
  
Etter frigjøringen ble hotellet brukt til innkvartering av allierte mannskaper. Hotelldriften opphørte i 1960-årene, og bygningen ble leid ut til forskjellige formål, blant annet kontorer for Transportøkonomisk institutt, som også fikk oppført en kontorpaviljong her, helsestasjon og barnehage. Hotellet ble revet i 1983.  
+
Etter frigjøringen ble hotellet brukt til innkvartering av allierte mannskaper. I 1952 bodde OL-deltakere her, og senere deltagere i Holmenkollrennene. Hotelldriften opphørte i midten av 1950-årene, og bygningen ble deretter leid ut til forskjellige formål, blant annet kontorer for Transportøkonomisk institutt, som også fikk oppført en kontorpaviljong her, helsestasjon og barnehage. Hotellet ble revet i 1983.  
  
'''11.''' ''Sirilund,'' stor nybarokk villa, her bodde [[Gyldendal Norsk Forlag|Gyldendals]] mangeårige direktør Harald Grieg.  Som styreformann i [[Nationaltheatret]] ble han arrestert 26. juni 1941, avsatt som Gyldendal-sjef og fratatt alle sine verv. Han satt på Grini til 17. september 1942. Nå er villaen seksjonert, og det er bygd to eneboliger i hagen.  
+
'''11.''' «Sirilund»'','' en stor nybarokk villa, her bodde [[Gyldendal Norsk Forlag|Gyldendals]] mangeårige direktør Harald Grieg (1894–1972).  Som styreformann i [[Nationaltheatret]] ble han arrestert 26. juni 1941, avsatt som Gyldendal-sjef og fratatt alle sine verv. Han satt på Grini til 17. september 1942. Nå er villaen seksjonert, og det er bygd to eneboliger i hagen.  
  
'''24.'''  [[Ready|Readys]] idrettsanlegg med Readyhuset og [[Gressbanen]].  
+
'''24.'''  [[Ready|Readys]] idrettsanlegg med ''Readyhuset'' og [[Gressbanen]].  
  
'''45–49.'''  Tre fireetasjes blokker bygd for AS Holmenbygg rundt 1950.  
+
'''45–49.'''  Tre fireetasjes blokker bygd for ''AS Holmenbygg'' rundt 1950.  
  
 
'''50–56.'''  Fire horisontaltdelte tomannsboliger fra slutten av 1940-årene, en del av det tidligere [[Arnebråten]] borettslag
 
'''50–56.'''  Fire horisontaltdelte tomannsboliger fra slutten av 1940-årene, en del av det tidligere [[Arnebråten]] borettslag
  
'''51-53.'''  Forretningsbygg- og boligblokk (AS Holmenbygg) fra begynnelsen av 1950-årene, opprinnelig med følgende butikker: Bakeriutsalg ([[Olsen Bakerforretning og Knekkebrødfabrik|Aug. Olsen]], senere Sig Bratsberg), frisersalong, kolonialforretning, fiskebutikk, slakter, isenkram og fargehandel, kiosk, postkontor, parfymeri og manufaktur, i tillegg en Esso bensinstasjon og garasjeanlegg. Småbutikkene er nå erstattet av en Rema 1000-butikk.  
+
'''51-53.'''  Forretningsbygg- og boligblokk (''AS Holmenbygg'') fra begynnelsen av 1950-årene, opprinnelig med følgende butikker: Bakeriutsalg ([[Olsen Bakerforretning og Knekkebrødfabrik|Aug. Olsen]], senere ''Sig Bratsberg''), frisersalong, kolonialforretning, fiskebutikk, slakter, isenkram og fargehandel, kiosk, postkontor, parfymeri og manufaktur, i tillegg en Esso bensinstasjon og garasjeanlegg. Småbutikkene er nå erstattet av en Rema 1000-butikk.  
  
'''69.''' En del av Husebyhagen-komplekset med Coop Extra-butikk.
+
'''69.''' En del av Husebyhagen-komplekset med Coop Extra-butikk og Huseby Post i butikk.
  
 
'''71.''' Husebyhagen seniorsenter, anlegg med eldreboliger like ved Hovseter stasjon oppført 1990.
 
'''71.''' Husebyhagen seniorsenter, anlegg med eldreboliger like ved Hovseter stasjon oppført 1990.

Nåværende revisjon fra 26. aug. 2021 kl. 18:09

Stasjonsveien, SlemdalHovseter, bydel Vestre Aker, fra Slemdalsveien ved Slemdal stasjon til Jeppes vei ved Hovseter stasjon. Navnet vedtatt 1917. I den østlige delen en del eldre villaer, i den vestlige delen bebyggelse fra 1940- og 1950-årene. I 1960-årene ble delen av veien på Holmen-siden og delen på Hovsetersiden av Makrellbekken knyttet sammen med en bro med lagerlokaler under.

Bygninger m.m.:

1. Slemdal skole.

2 og 4. Slemdal Senter. Her lå tidligere Slemdal Hotell, en stor hvitmalt sveitserstilsbygning, oppført som Lunden Pensjonat i slutten av 1890-årene. Bygget ble modernisert og utvidet i 1911 med bl.a elektrisk lys, WC og sentralfyring. arkitekt var Kristian Biong. Det ble senere utvidet flere ganger, slik at det til slutt hadde med to fløyer i vinkel. I tiden før 9. april 1940 hadde generalstaben et midlertidig hovedkvarter her. Hotellet var i okkupasjonstiden rekvirert av tyskerne.

Etter frigjøringen ble hotellet brukt til innkvartering av allierte mannskaper. I 1952 bodde OL-deltakere her, og senere deltagere i Holmenkollrennene. Hotelldriften opphørte i midten av 1950-årene, og bygningen ble deretter leid ut til forskjellige formål, blant annet kontorer for Transportøkonomisk institutt, som også fikk oppført en kontorpaviljong her, helsestasjon og barnehage. Hotellet ble revet i 1983.

11. «Sirilund», en stor nybarokk villa, her bodde Gyldendals mangeårige direktør Harald Grieg (1894–1972). Som styreformann i Nationaltheatret ble han arrestert 26. juni 1941, avsatt som Gyldendal-sjef og fratatt alle sine verv. Han satt på Grini til 17. september 1942. Nå er villaen seksjonert, og det er bygd to eneboliger i hagen.

24. Readys idrettsanlegg med Readyhuset og Gressbanen.

45–49. Tre fireetasjes blokker bygd for AS Holmenbygg rundt 1950.

50–56. Fire horisontaltdelte tomannsboliger fra slutten av 1940-årene, en del av det tidligere Arnebråten borettslag

51-53. Forretningsbygg- og boligblokk (AS Holmenbygg) fra begynnelsen av 1950-årene, opprinnelig med følgende butikker: Bakeriutsalg (Aug. Olsen, senere Sig Bratsberg), frisersalong, kolonialforretning, fiskebutikk, slakter, isenkram og fargehandel, kiosk, postkontor, parfymeri og manufaktur, i tillegg en Esso bensinstasjon og garasjeanlegg. Småbutikkene er nå erstattet av en Rema 1000-butikk.

69. En del av Husebyhagen-komplekset med Coop Extra-butikk og Huseby Post i butikk.

71. Husebyhagen seniorsenter, anlegg med eldreboliger like ved Hovseter stasjon oppført 1990.