Forskjell mellom versjoner av «Gladengveien»

(bilde, Ellipseplassen)
Linje 11: Linje 11:
 
'''4.''' Fire boligblokker med i alt 152 leiligheter, oppført 2013 som ''Ellipsen borettslag''. I underetasjen mot Gladengveien er det en næringsseksjon med restauranter, frisør og butikker. Bygningen buer slik at den danner en elliptisk plass sammen med nr. '''5 og 7''' på den andre siden av gaten, som også er elliptiske.
 
'''4.''' Fire boligblokker med i alt 152 leiligheter, oppført 2013 som ''Ellipsen borettslag''. I underetasjen mot Gladengveien er det en næringsseksjon med restauranter, frisør og butikker. Bygningen buer slik at den danner en elliptisk plass sammen med nr. '''5 og 7''' på den andre siden av gaten, som også er elliptiske.
  
'''8.'''  Her lå stålverkshallene, opprinnelig to store og tre mindre industrihaller bygd for [[Christiania Staalværk]], en bedrift som bare eksisterte 1916–20 og aldri fikk startet produksjon. Hallene, som også er blitt kalt Kampens lagerhaller, ble senere bl.a. brukt som lagerbygninger, i mellomkrigstiden var det en velodrom her, der det ble arrangert sykkelkonkurranser. 1938 ble de kjøpt av bilfirmaet Kolberg Caspary A/S, og brukt som billager. Under krigen inngikk de i tyskernes [[Kampen leir|Kampen leir.]] Tre av hallene står fortsatt.  
+
'''8.'''  Her lå stålverkshallene, opprinnelig to store og tre mindre industrihaller bygd for [[Christiania Staalværk]], en bedrift som bare eksisterte 1916–20 og aldri fikk startet produksjon. Hallene, som også er blitt kalt Kampens lagerhaller, ble senere bl.a. brukt som lagerbygninger, i mellomkrigstiden var det planer om en velodrom her, der det skulle arrangeres sykkelkonkurranser. 1938 ble de kjøpt av bilfirmaet Kolberg Caspary A/S, og brukt som billager. Under krigen inngikk de i tyskernes [[Kampen leir|Kampen leir.]] Tre av hallene sod lenge, men er nå revet.  
  
 
'''8a-d.''' To boligblokker oppført 2016.  
 
'''8a-d.''' To boligblokker oppført 2016.  

Revisjonen fra 18. sep. 2024 kl. 11:30

Gladengveien ved Ellipseplassen med gatebekk. Foto: Helge Høifødt

Gladengveien, Ensjø, bydel Gamle Oslo, fra Ensjøveien til Grenseveien. Navn 1947 etter eiendommen Gladengen (Ensjøveien 23) som ble fraskilt Nedre Valle på 1800-tallet. Veien har på 2010-tallet endret karakter fra næringsbygg («bilbyen») til et stort antall boliger. Mellom fortauet og kjørefeltene på vestsiden av veien ble Hovinbekken lagt åpen i 2017, fra nr. 8 ved Stålverksparken til nr. 2 ved Ensjøveien. – Fra og til Gladengveien går sideveien Teglverkskroken.

Bygninger m.m.:

2. Kontorbygg fra 2009, den første av tomtene i den gamle «bilbyen» som ble utbygd. Hovedkontor for Reitangruppens selskaper Reitan servicehandel, Narvesen og REMA 1000.

3b. Kongsskogen videregående skole, skole med spesialundervisning for nåværende og tidligere psykiatriske pasienter.

4. Fire boligblokker med i alt 152 leiligheter, oppført 2013 som Ellipsen borettslag. I underetasjen mot Gladengveien er det en næringsseksjon med restauranter, frisør og butikker. Bygningen buer slik at den danner en elliptisk plass sammen med nr. 5 og 7 på den andre siden av gaten, som også er elliptiske.

8. Her lå stålverkshallene, opprinnelig to store og tre mindre industrihaller bygd for Christiania Staalværk, en bedrift som bare eksisterte 1916–20 og aldri fikk startet produksjon. Hallene, som også er blitt kalt Kampens lagerhaller, ble senere bl.a. brukt som lagerbygninger, i mellomkrigstiden var det planer om en velodrom her, der det skulle arrangeres sykkelkonkurranser. 1938 ble de kjøpt av bilfirmaet Kolberg Caspary A/S, og brukt som billager. Under krigen inngikk de i tyskernes Kampen leir. Tre av hallene sod lenge, men er nå revet.

8a-d. To boligblokker oppført 2016.

10. Utgjør sammen med Stålverkskroken 15–17–19 Gladengen Park borettslag med totalt 56 leiligheter, oppført 2013–15. Se også Lilleberg.