Ekebergrestauranten

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart
Foto: Anne-Sophie Ofrim / Creative Commons

Ekebergrestauranten, Kongsveien 15, restaurantbygning med praktfull utsikt over byen, regnes som en av byens fire utsiktsrestauranter. Den ligger med terrasser, murer og trapper i en vestvendt skråning. Den første Ekebergrestauranten ble reist 1916 og var Tiedemanns Tobaksfabriks paviljong på Jubileumsutstillingen på Frogner 1914 (ark. Erik Glosimodt). Det var en trebygning i nasjonal nybarokkstil. Den ble gitt som gave til kommunen, og stod klar da Ekebergbanen ble åpnet 1917.

1926 bestemte Kommunen å bygge en ny bygning, prosjektet fikk lån fra Schous Bryggeri, betingelsen for lånet var at det kun skulle selges øl fra Schou og mineralvann fra Nora. Oslo Folkerestauranter fikk konsesjon for drift frem til 1959. Restaurantbygningen er den eldste bevarte funksjonalistiske bygning i Norge, oppført 1927–29 (ark. Lars Backer). Da den var ferdig, var den i malt en varm brunfarge som skulle passe til furustammene i lia her. Bygget som er på to etasjer, har glatte betongfasader og store vinduer.

Utsikten fra Ekebergsrestaurant. Foto: Nasjonalbiblioteket / Public domain

Under krigen var restaurantbygningen rekvirert av tyskerne, den ble tatt i bruk som kommandopost med peilestasjon for luftvernartilleriet på Ekebergsletta. Den ble også brukt som kvarter for offiserer fra Luftwaffe. Radiosambandstasjonen her stod i direkte kontakt med den i RosendalsveienNordstrand. 50 meter opp for trikkelinjen var det oppmurt en kanonstilling. Langs veien opp mot restauranten fra trikkeholdeplassen lå flere maskingeværstillinger, og de to sveitservillaene Kongsveien 21 og 23 var rekvirert. Nordøst for restauranten var det to halvannenetasjes mannskapsbrakker. Hærens tekniske ingeniørstab utførte diverse bygningsarbeider her høsten 1945, da restaurantbygningen var påført betydelige skader. Den ene av brakkene ble solgt i desember 1945. Dette året fikk restauranten nytt interiør og større spisesal, arkitekt var Finn Hegle.

Natten til 18. mai 1953 raste deler av det indre av bygningen ned i en tunnel under bygningen som Forsvarets bygningstjeneste hadde sprengt ut. I vinkjeller og lagerrom forsvant gulvet og etterlot seg et hull på ca. 4 x 5 meter. Restauranten ble deretter stengt. Noen dager senere, etter et kraftig regnvær, skjedde et nytt ras. Ytterligere 200 m3 masse raste ned i tunnelen. I oktober samme år gikk et kvikkleireras som rev med seg deler av Mosseveien og jernbanelinjen ved Nedre Bekkelaget og medførte at 5 mennesker omkom Deretter ble det forbudt å drive restaurant her. I 1959 ble det gitt konsesjon for fortsatt drift, og restauranten ble ombygd og pusset opp igjen.

Restauranten slet i mange år med svak økonomi. Kommunen solgte den til en privat eier, og den ble kjent som en populær danserestaurant for middelaldrende, og fikk tilnavnet «Åreknuten». 1997 ble restaurantdriften innstilt, en gruppe kalt Norex Group, kjøpte bygningen. Interiøret ble strippet og en ombygning påbegynt, men arbeidene stanset opp og bygningen ble stående som et tomt skall i flere år, etter hvert preget av forfall og hærverk. Fortidsminneforeningen foreslo 1997 fredning av eksteriøret, terrasseanlegget og deler av interiøret; i 2001 ble bygget fredet.

I 2002 ble anlegget kjøpt av Christian Ringnes og Eiendomsspar sammen med restauratør Bjørn Tore Furset. Etter pietetsfull istandsetting og nyinnredning ble restauranten gjenåpnet i 2005. Arkitekt for ombyggingen var Ajas Mellbye i Mellbye Arkitekter og interiørene ble tegnet av Radius Design ved Thomas Ness. Utenfor er det satt opp skulpturer bl.a. av Kirsten Kokkin, Per Ung og Knut Steen. Bak restauranten ligger skulpturparken Ekebergparken.