Kværner (strøk)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Kværner, industri- og boligstrøk sør for Vålerenga, bydel Gamle Oslo; navn etter industristed og tidligere gårdsanlegg i Lodalen. Området er kjent fra Sverres saga som trakten hvor birkebeinerne kjempet mot bondehæren i 1200. Etter at Kværner Brug ble startet 1853, vokste det frem en forstad; egen skole fra 1869. Forstaden ble innlemmet i byen 1878.

I Kværnerskogen på åsen mellom Svartdalen og Ryenberget kom det boligutbygging fra begynnelsen av 1900-tallet. Kværner egnehjembebyggelse (Arctander-byen) ble reist ved Svingen i Ekebergbakken som den første hagebyen 1910–11, utformet av arkitektene Arne Eide og Christian Morgenstierne. Langs Valhallveien og ved Simensbrekka boliger oppført i tre 1914, planlagt som midlertidig bebyggelse. Samme år ble Kværnerkolonien oppført som toetasjes arbeiderboliger (ark. Harald Hals) i skråningen på sørsiden av Svartdalen, ovenfor den lille Kværnerparken, som var anlagt av Selskabet for Oslo Byes Vel. Enkelte mindre leiegårder ble oppført i 1930-årene, et mindre forretningssenter med bl.a. samvirkelag ved krysset Konows gate/Valhallveien.

Området som siden 2007 er bygd ut av OBOS til et moderne boligområde, Kværnerbyen, var tidligere preget av jernbanespor, Kværner Brugs store fabrikkhaller og Jøtuls fabrikkanlegg oppe ved Enebakkveien.