Akersbakken

Revisjon per 24. okt. 2022 kl. 11:36 av Helge (diskusjon | bidrag) (bildestørrelse)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Akersbakken 25 nærmest og 23. Foto: Helge Høifødt

Akersbakken, Bydel St. Hanshaugen, fra Maridalsveien til Ullevålsveien forbi Gamle Aker kirke og den nordre delen av Vår Frelsers gravlund. Navn 1879 etter Gamle Aker kirke; tidligere kalt Kirkeveien. Akersbakken var en del av en middelaldersk allfarvei forbi Akers kirke. Frem til midten av 1800-tallet lå Aker prestegård ved denne veien, trebygningen på hjørnet av Bergstien (Bergstien 4). Andre deler av den gamle ferdselsåren er Dalsbergstien og Professor Dahls gate.

Bygninger m.m.:

Omtrent midt i bakken, i fjellet under kirkegården, ser man en inngang til det tidligere Ytteborgs Bryggeris ølkjellere.

1–7 og 9–17. To av fire OBOS-blokker i Akersbakken borettslag som til sammen har 149 leiligheter, oppført 1950/51 (ark. E. Smith Berentzen).

10-12. «Stenersen-gården», forretningsbygg oppført for Sem & Stenersen A/S, blankettforlag og trykkeri. Ved grunnarbeider 1977 ble det avdekket en gruvegang som førte 20 m inn i fjellet, en rest av Akersbergets gruver. Nå holder kommunikasjonsbyrået Just Cruzin' Production til i nr 10 og og Alliance Arkitekturstudio til i nr. 12.

I nr. 10 lå fra 1902 Asola Chokoladefabrik i en stor toetasjes fabrikkbygning, senere påbygd og tilbygd.

16 og 18. To tidligere adresser hvor Ytteborgs bryggeri hadde lagerbygninger.

22 og 24. De tidligere adressene til til Ytteborgs ølkjellere.

23. I bakgården her ligger et lite toetasjes murhus fra 1871, dette var det opprinnelige hovedhuset på denne adressen. Da leiegården mot gaten ble bygd, ble det liggende innestengt.

26. Gamle Aker kirke.

27. Her lå det tidligere Oslo Sanitetsforenings Revmatismesykehus, oppført 1938 på den tidligere løkkeeiendommen Breidablik. Her var frem til 2014 bydelsadministrasjon for Bydel St. Hanshaugen, Hjertesenteret i Oslo – Rikshospitalet, St. Hanshaugen Helsestasjon og Oslo Sanitetsforenings Utdanningssenter (adresse: Fredrikke Qvams gate 1). Det gamle sykehusbygget ble kjøpt av Thon-gruppen, som angivelig hadde planer om ombygging til seniorboliger. Disse planene ble det ikke noe av, og i 2016 ble den gamle bygningsmassen revet og erstattet av boligblokker med til sammen 136 leiligheter.

30. Bolighus og stall fra Tostrupløkken, restaurert og istandsatt da grosserer Chr. Tostrup overtok eiendommen 1845. Rundt 2000 ble hovedbygningen rehabilitert og tilbygd en menighetssal for Gamle Aker menighet, slik at det nå er kirkesenter med kontor og menighetslokaler med utleiemulighet for arrangementer. Stallbygningen ble istandsatt og tatt i bruk av menigheten i 2009. Pilegrimssenter Oslo holder også til her.

32. Kontorbygning for Kirkelig Fellesråd i Oslo og Gravferdsetaten, oppført 1968 (ark. Finn Liseth). Her lå tidligere hovedbygningen på Tostrupløkken.

35 a-f. Sameiet Akersbakken 35. Bygningskomplekset består av det om- og tilbygde tidligere sykehuset Betanien. Sameiet, som ble etablert i 2007, utgjøres av 83 leiligheter av høy standard fordelt på fem oppganger.

39. Boligblokk oppført 1990 i postmodernistisk stil (ark. Jon Schultz).