Forskjell mellom versjoner av «Gaustad gård»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Linje 1: Linje 1:
 
'''Gaustad''', gård som nevnes som gårdsbruk allerede i middelalderen. Navnet kommer av norrønt ''Gaustaðir''  etter mannsnavnet ''Gautr''.  Gården var delt i tre; [[Hovedøya]] kloster kjøpte Mellom-Gaustad i 1386.
 
'''Gaustad''', gård som nevnes som gårdsbruk allerede i middelalderen. Navnet kommer av norrønt ''Gaustaðir''  etter mannsnavnet ''Gautr''.  Gården var delt i tre; [[Hovedøya]] kloster kjøpte Mellom-Gaustad i 1386.
  
1. ''Vestre Gaustad'', gnr. 42/1, [[Sognsvannsveien]] 21. Gården var benifisert Lagstolen i Oslo på 1600- og 1700-tallet. 1802–47 var gården privateid. Den ble overtatt av staten i 1847, som anla [[Gaustad sykehus]] på gårdens grunn (åpnet 1855). Gården ble revet under store protester 1994 i forbindelse med utbygginen av [[Rikshospitalet]]; en drengestue er bevart. Gården hadde følgende husmannsplasser: [[Snusrud (plass)|Snusrud]], [[Tuggerud (plass)|Tuggerud]], [[Løkka (plass) Gaustad|Løkka]].
+
1. ''Vestre Gaustad'', gnr. 42/1, tidligere  gård som hadde adresse [[Sognsvannsveien]] 21. Gården var benifisert Lagstolen i Oslo på 1600- og 1700-tallet. 1802–47 var gården, som var en av de største i [[Vestre Aker sogn]], privateid. Utmarka som for det meste bestod av sko,g var på ca 3000 da, mens innmarka var på mer enn 1000 da. Eiendommen strakte seg fra Blindernveien (nå [[Rasmus Winderens vei|Rasmus Winderens]] vei) i sør,  forbi hovedbølet og videre nordover på vestsiden av [[Sognsvann]] til et godt stykke oppe i skogen, og fra [[Sogn gård|Vestre Sogn]] og [[Haugerud gård (Vestre)|Haugerud]] i øst til [[Ris gård|Ris]] i vest. Gården hadde et stort åpent tun med en barokkpreget hovedbygning, drengestue, forpakterbolig, fjøs, låve, stall og stabbur av anselige størrelser. Fjøset hadde plass til 50–70 kyr og i 1940 hadde gården 18 hester, samt høns og griser. Gården ble overtatt av staten i 1847, som anla [[Gaustad sykehus]] på gårdens grunn (åpnet 1855), den ble da brukt til å forsyne sykehuset med matvarer og samtidig brukt som ledd i behandlingen av de syke.
 +
 
 +
Under krigen anla tyskerne en brakkeleir i Gaustadskogen ([[Gaustadleiren]]) nord for sykehuset og et bensinlager sørvest for denne leiren (Gaustad bensinlager).
 +
 
 +
Rundt 1970 ble det bestemt at [[Universitetet i Oslo|Universitets]] medisinske fakultets Preklinisk intitutt skulle få en ny stor bygning, nettopp på Gaustad gård, noe som vakte sterke reaksjoner hos miljø- og landbruksinteresser, uten at dette hjalp. Vedtaket innebar avvikling av fjøset i 1971 og salg av gårdens 70 melkekyr på auksjon. Hovedbygningen ble revet i 1975. Gården fortsatte med griseoppdrett og kornproduksjon på 600 da en del år fremover.
 +
 
 +
Rundt 20 år senere ble det vedtatt å legge det nye [[Rikshospitalet]] der restene av hovedbølet lå og et stykke oppover på en del av innmarka. Dette innebar riving av av resten av gårdsbebyggelsen, 8 av de10 gjenværende bygningene. To bygninger ble tatt vare på: Den gamle forvalterboligen, riktignok revet og gjenoppført på et nytt sted som en kopi med bruk av de gamle materialene, og en gammel smie som hadde stått nede ved bekken. Begge disse husene ble plassert øst for den nye [[Sognsvannsveien]] på østsiden av Rikshospitalet. Også tårnet med den gamle matklokken, som hadde stått på låvemønet, ble tatt vare på og gjenoppført ved forvalterboligen. Rivingen av gården i 1994 skjedde også under store protester.  
 +
 
 +
Gården hadde følgende husmannsplasser: [[Snusrud (plass)|Snusrud]], [[Tuggerud (plass)|Tuggerud]], [[Løkka (plass) Gaustad|Løkka]].
 +
 
 +
Fremdeles ligger rester av gården synlig i terrenget. Det gjelder ''Gaustadjordene'' og ''Gaustadskogen''. Gaustadjordene kan deles i tre: Jordet fra Rsmus Winderens vei til Ring 3, mellom Gaustadalleen og Forskningsveien, Det nokså gjengrodde jordet nord for Riskhospitalet nordover til skogholtet sør for Tuggerud og det store jordet fra Tuggerud til Løkka sør for Sognsvann. Gaustadskogen består av to dlere, området nord for sykehuset og [[Gaustadveien]], der det er bygd blokker og ''Gaustadskogen barnehage'' og
  
 
2. ''Gaustad'', ødegård, var bondeselveid 1617. Den var privateid frem til 1833, da den ble lagt inn under Vestre Gaustad. Beliggenhet ukjent. Gården har også vært kalt Sejen eller Stomperud.
 
2. ''Gaustad'', ødegård, var bondeselveid 1617. Den var privateid frem til 1833, da den ble lagt inn under Vestre Gaustad. Beliggenhet ukjent. Gården har også vært kalt Sejen eller Stomperud.

Revisjonen fra 24. feb. 2020 kl. 18:53

Gaustad, gård som nevnes som gårdsbruk allerede i middelalderen. Navnet kommer av norrønt Gaustaðir etter mannsnavnet Gautr. Gården var delt i tre; Hovedøya kloster kjøpte Mellom-Gaustad i 1386.

1. Vestre Gaustad, gnr. 42/1, tidligere gård som hadde adresse Sognsvannsveien 21. Gården var benifisert Lagstolen i Oslo på 1600- og 1700-tallet. 1802–47 var gården, som var en av de største i Vestre Aker sogn, privateid. Utmarka som for det meste bestod av sko,g var på ca 3000 da, mens innmarka var på mer enn 1000 da. Eiendommen strakte seg fra Blindernveien (nå Rasmus Winderens vei) i sør, forbi hovedbølet og videre nordover på vestsiden av Sognsvann til et godt stykke oppe i skogen, og fra Vestre Sogn og Haugerud i øst til Ris i vest. Gården hadde et stort åpent tun med en barokkpreget hovedbygning, drengestue, forpakterbolig, fjøs, låve, stall og stabbur av anselige størrelser. Fjøset hadde plass til 50–70 kyr og i 1940 hadde gården 18 hester, samt høns og griser. Gården ble overtatt av staten i 1847, som anla Gaustad sykehus på gårdens grunn (åpnet 1855), den ble da brukt til å forsyne sykehuset med matvarer og samtidig brukt som ledd i behandlingen av de syke.

Under krigen anla tyskerne en brakkeleir i Gaustadskogen (Gaustadleiren) nord for sykehuset og et bensinlager sørvest for denne leiren (Gaustad bensinlager).

Rundt 1970 ble det bestemt at Universitets medisinske fakultets Preklinisk intitutt skulle få en ny stor bygning, nettopp på Gaustad gård, noe som vakte sterke reaksjoner hos miljø- og landbruksinteresser, uten at dette hjalp. Vedtaket innebar avvikling av fjøset i 1971 og salg av gårdens 70 melkekyr på auksjon. Hovedbygningen ble revet i 1975. Gården fortsatte med griseoppdrett og kornproduksjon på 600 da en del år fremover.

Rundt 20 år senere ble det vedtatt å legge det nye Rikshospitalet der restene av hovedbølet lå og et stykke oppover på en del av innmarka. Dette innebar riving av av resten av gårdsbebyggelsen, 8 av de10 gjenværende bygningene. To bygninger ble tatt vare på: Den gamle forvalterboligen, riktignok revet og gjenoppført på et nytt sted som en kopi med bruk av de gamle materialene, og en gammel smie som hadde stått nede ved bekken. Begge disse husene ble plassert øst for den nye Sognsvannsveien på østsiden av Rikshospitalet. Også tårnet med den gamle matklokken, som hadde stått på låvemønet, ble tatt vare på og gjenoppført ved forvalterboligen. Rivingen av gården i 1994 skjedde også under store protester.

Gården hadde følgende husmannsplasser: Snusrud, Tuggerud, Løkka.

Fremdeles ligger rester av gården synlig i terrenget. Det gjelder Gaustadjordene og Gaustadskogen. Gaustadjordene kan deles i tre: Jordet fra Rsmus Winderens vei til Ring 3, mellom Gaustadalleen og Forskningsveien, Det nokså gjengrodde jordet nord for Riskhospitalet nordover til skogholtet sør for Tuggerud og det store jordet fra Tuggerud til Løkka sør for Sognsvann. Gaustadskogen består av to dlere, området nord for sykehuset og Gaustadveien, der det er bygd blokker og Gaustadskogen barnehage og

2. Gaustad, ødegård, var bondeselveid 1617. Den var privateid frem til 1833, da den ble lagt inn under Vestre Gaustad. Beliggenhet ukjent. Gården har også vært kalt Sejen eller Stomperud.

3. Østre Gaustad, gnr. 43/1, lå ved Havna allé 7. Gården var krongods til 1679. Den ble kompanisjefgård for Akers kompani 1791. En del av gården gikk senere inn under Gaustad asyl, og resten ble utstykket til villatomter og fikk navnet «Havnen». Husmannsplasser 1771: Holen, Stubberud, Snuserud og Dammen.