Hedmarksgata

Revisjon per 28. mar. 2023 kl. 10:52 av KAT (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Hedmarksgata, VålerengaKampen, bydel Gamle Oslo, fra Strømsveien til Kampen kirke. Navnet vedtatt 1879. De fleste av gatene på Kampen har navn etter steder i østlandsområdet. Før byutvidelsen 1878 lå gaten i Aker og het Søndre Østerdalsgade, srtrekningen mellem Elverumgata og Normannsgata ble kalt Kapellgaden. Tidligere var det trikkeskinner fra Strømsveien til Vålerenga trikkestall, som hadde gateadresse nr. 29, der nå boligblokkene i Jordal terrasse ligger. I denne gaten skjedde to sabotasjeaksjoner i slutten av 1944, den første i nr. 13, den andre i nr. 29. Boliggrenda Kampen Hageby ligger som en sidevei til Hedmarksgata vest for Rolf Hofmos gate.

Bygninger m.m.:

1. Vålerenga Vertshus, et toetasjes sveitserhus. Vertshuset er stamsted for tilhengerne av Vålerenga fotballklubb.

2. Toetasjes bygning i panelt tømmer oppført 1877, overtatt av kommunen i 1970-årene, rehabilitert som bydelshus for Vålerenga 1990.

4. Leiegård oppført 1878 i sveitserstil, renovert i 1980-årene, da antallet leiligheter ble redusert fra 13 til sju.

13. En tre/fireetasjes industribygning i betong fra 1930-årene, der firmaet Møller & Larsen holdt til, en av landets to viktigste bildelfabrikker (den andre var Otto Karud i Pilestredet 27). Den produserte motordeler, stempler, bolter, sylinderfôringer osv. for alle typer forbrenningsmotorer. Den drev også import og salg av andre bildeler, samt verksted. 1. november 1944 utførte sabotører fra Aks 13000 en sabotasjeaksjon mot bedriftens maskinhall. En kraftig eksplosjon satte mesteparten av første og annen etasje i brann. Gatene rundt ble fulle av glasskår, og bygningsdeler og en mengde vindusruter i nabobebyggelsen ble knust. Under slukningsarbeidet skjedde en ny eksplosjon mot Østerdalsgata, uten at noen ble skadet. Brannen spredte seg ikke til tredje og fjerde etasje, men hele bygningen ble skadet av eksplosjonen. Alle maskinene ble imidlertid ikke ødelagt, men ødeleggelsen av fabrikken var et følbart tap for tyskerne.

17–21. Boligblokker i Sameiet Jordal Terrasse, som har i alt 312 selveierseksjoner. Vis-avis nr. 19 til 23 åpnet Jordal park i 2020.

29. Her lå Oslo Sporveiers Vålerenga stasjon, en vognhall med åtte spor, et verksted og bussgarasje for 12 busser. I samme bygg lå også Olav Jahres bilverksted. Da tyskerne begynte å beslaglegge større bilverksteder i byen, ble også dette verkstedet nødt til å utføre bilreparasjoner for tyskerne. 27. desember 1944 ble verkstedet utsatt for en sabotasjeaksjon. Eksplosjonen som ble utløst, var så kraftig at de store garasjedørene ble blåst ut og for gjennom luften nedover mot Jordal idrettsplass. Taket ble sprengt i stykker, og murveggen til vognhallen raste ned over et par sporvogner. Også en stor bensinbil og lager av diesel- og bensinmotorer ble ødelagt. Ingen personer kom til skade, da de ansatte var blitt varslet av sabotørene. Bygningen ble først reparert etter frigjøringen.