Forskjell mellom versjoner av «Torshov kirke»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
 
(19 mellomliggende revisjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Torshov kirke,''' [[Åsengata]] 19, ligger i den lille parken mellom Åsengata, [[Lammers’ gate]], [[Nordkappgata]] og [[Roveruds gate]]. Parken er omgitt av leiegårdsbebyggelse fra 1920- og 1930-årene. I dette bygningsmiljøet fremstår kirken med sitt bratte saltak, trærne og beplantningene rundt, som et belivende element.
+
[[Fil:Torshov kirke.jpg|miniatyr|600x600px|Torshov kirke fotografert 2021 av Sylvi Baardseth Panjwani / Oslo Byleksikon.]]
 +
[[Fil:Torshov Kirke (3).jpg|alt=|miniatyr|600x600pk|Kirkerommet sett mot orgelgalleriet. Foto: Aslak Malmåsen / Oslo Byleksikon]]
 +
'''Torshov kirke,''' [[Åsengata]] 19, soknekirke for ''Torshov og Lilleborg sokn''. Innviet 1. pinsedag 25. mai 1958.  (ark. Ulf Nyquist og Per Sunde). Norges første moderne arbeidskirke og inneholder i tillegg til kirkerommet med galleri og 400 sitteplasser, barnehage, kapell, speiderrom, dagligstue, menighetssal og kjøkken. Bortsett fra menighetssalen og kapellet ligger de andre rommene i underetasjen. Kirken ble oppført i betong med hovedskip under stort spisst tak tekket med kobber. Et av få bygg i Oslo der veggene i sin helhet er kledd med kalkstein med fossiler av sjødyr (Porsgrunns-marmor). Et poeng at norske bergarter ble brukt. Frittstående tårn oppført 1963'''.''' Før kirken ble oppført lå løkken Halfdansborg her.
  
Menigheten ble opprettet ved utskillelse fra [[Sagene kirke|Sagene menighet]] i 1930. Det ble utlyst arkitektkonkurranse for en ny kirke i 1946, men kirkebygget stod ikke ferdig før 12 år senere. I mellomtiden hadde menigheten lokaler sammen med [[Lilleborg kirke]] i [[Holsts gate]] 1. Torshov kirke ble innviet 1. pinsedag 25. mai 1958.  
+
Kirken ligger  i den lille parken mellom Åsengata, [[Lammers’ gate]], [[Nordkappgata]] og [[Roveruds gate]], tidligere kalt Torshov kirkepark. Parken er omgitt av leiegårdsbebyggelse fra 1920- og 1930-årene. I dette bygningsmiljøet fremstår kirken med sitt bratte saltak, trærne og beplantningene rundt, som et belivende element. Parken rundt kirken fikk 2016 navnet [[Knut Nystedts plass]]; Nystedt var organist i kirken 1946–82.
  
Kirken ble oppført i betong med hovedskip under stort spisst tak tekket med kobber, lave vegger kledt med marmor, etter tegninger av arkitektene Ulf Nyquist og Per Sunde. Frittstående tårn oppført 1963. Den var Norges første moderne arbeidskirke og inneholder i tillegg til kirkerommet med galleri og 400 sitteplasser, barnehage, kapell, speiderrom, dagligstue, menighetssal og kjøkken. Bortsett fra menighetssalen og kapellet ligger de andre rommene i underetasjen.
+
Kunstnerisk utsmykning, både glassmalerier, mosaikk- og smijernsarbeider av Frithjof Tidemand-Johannessen. Kunstsmeden Fred Becker har etter Tidemand-Johannessens tegninger utført et gedigent smijernsarbeid utenfor kirkens vinduer. Trekanten, symbolet på treenigheten, går igjen både i kirkens arkitektur og utsmykning. Altertavlen er et blyglasskors i mosaikk med motivet Jesus tas ned av korset . Utgangsveggen har et stort glassmaleri med ''Kristus som Den gode hyrde''. Kirkens langvegger har 12 glassmalerier som fremstiller hele lidelseshistorien. Ni av disse er laget av kunstneren Jardar Lunde, etter Tidemand-Johannessens død. Korset over hovedinngangen ble restaurert og kledd med kobber 1980.
  
Kunstnerisk utsmykning, både glassmalerier, mosaikk- og smijernsarbeider, av Frithjof Tidemand-Johannessen. Kunstsmeden Fred Becker har etter Tidemand-Johannessens tegninger utført et gedigent smijernsarbeid utenfor kirkens vinduer. Trekanten, symbolet på treenigheten, går igjen både i kirkens arkitektur og utsmykning. Altertavlen er et blyglasskors med et pietà-motiv (Jesus tas ned av korset) i mosaikk. Utgangsveggen har et stort glassmaleri med ''Kristus som Den gode hyrde''. Kirkens langvegger har 12 glassmalerier som fremstiller hele lidelseshistorien. Ni av disse er laget av kunstneren Jardar Lunde, etter Tidemand-Johannessens død. Korset over hovedinngangen ble restaurert og kledd med kobber 1980.
+
Kirken har to orgler av H. J. Jørgensen (1958), samt et orgelpositiv i kapellet med tre stemmer. Det største orgelet har spanske trompeter og 30 stemmer med til sammen 2044 piper, men er i ustand slik at kirken 2016 midlertidig fikk benytte et digitalt orgel. Jørgensen-orgelet var det første i Oslo med spanske trompeter, og det første i Oslo etter krigen med mekanisk traktur. Knut Nystedt virket som organist i menigheten 1946–85 og bidro til at Torshov kirke spilte en sentral rolle for kirkemusikken i hele Norge. Tre kirkeklokker (laget i Dresden, Tyskland 1877) er plassert i et eget klokketårn utenfor kirken. Den største klokken har inskripsjon: "Kommer hid til mig Matth 11.28". De tilhørte opprinnelig [[Johannes kirke]], som lå på det nåværende [[Christiania Torv|Christiania torv]]. 
 +
 
 +
Menigheten ble opprettet ved utskillelse fra [[Sagene kirke|Sagene menighet]] i 1930. Det ble utlyst arkitektkonkurranse for en ny kirke i 1946, men kirkebygget stod ikke ferdig før 12 år senere. I mellomtiden hadde menigheten lokaler sammen med Lilleborg menighet i [[Lilleborg kirke]] i [[Holsts gate]] 1. Slått sammen med Lilleborg menighet i 2013 til Torshov og Lilleborg sokn i [[Nordre Aker prosti]]. Kirken var stengt for totalrehabilitering fra 2018 og gjenåpnet 23.august 2021.
  
Kirken har to orgler av H. J. Jørgensen (1958), samt et orgelpositiv i kapellet med tre stemmer. Det største orgelet har spanske trompeter og 30 stemmer med til sammen 2044 piper. Orgelet var det første i Oslo med spanske trompeter, og det første i Oslo etter krigen med mekanisk traktur. Knut Nystedt virket som organist i menigheten 1946–85 og bidro til at Torshov kirke spilte en sentral rolle for kirkemusikken i hele Norge. Tre kirkeklokker (laget i Dresden, Tyskland 1877) er plassert i et eget klokketårn utenfor kirken. Klokkene tilhørte opprinnelig [[Johannes kirke]], som lå på det nåværende [[Christiania Torv|Christiania torv]]. 
 
 
[[Kategori:Bydel Sagene]]
 
[[Kategori:Bydel Sagene]]
 
[[Kategori:Den norske kirke]]
 
[[Kategori:Den norske kirke]]
 +
{{#coordinates:primary|59.9386095|10.7734065991919|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Nåværende revisjon fra 13. jun. 2024 kl. 20:06

Torshov kirke fotografert 2021 av Sylvi Baardseth Panjwani / Oslo Byleksikon.
Kirkerommet sett mot orgelgalleriet. Foto: Aslak Malmåsen / Oslo Byleksikon

Torshov kirke, Åsengata 19, soknekirke for Torshov og Lilleborg sokn. Innviet 1. pinsedag 25. mai 1958. (ark. Ulf Nyquist og Per Sunde). Norges første moderne arbeidskirke og inneholder i tillegg til kirkerommet med galleri og 400 sitteplasser, barnehage, kapell, speiderrom, dagligstue, menighetssal og kjøkken. Bortsett fra menighetssalen og kapellet ligger de andre rommene i underetasjen. Kirken ble oppført i betong med hovedskip under stort spisst tak tekket med kobber. Et av få bygg i Oslo der veggene i sin helhet er kledd med kalkstein med fossiler av sjødyr (Porsgrunns-marmor). Et poeng at norske bergarter ble brukt. Frittstående tårn oppført 1963. Før kirken ble oppført lå løkken Halfdansborg her.

Kirken ligger i den lille parken mellom Åsengata, Lammers’ gate, Nordkappgata og Roveruds gate, tidligere kalt Torshov kirkepark. Parken er omgitt av leiegårdsbebyggelse fra 1920- og 1930-årene. I dette bygningsmiljøet fremstår kirken med sitt bratte saltak, trærne og beplantningene rundt, som et belivende element. Parken rundt kirken fikk 2016 navnet Knut Nystedts plass; Nystedt var organist i kirken 1946–82.

Kunstnerisk utsmykning, både glassmalerier, mosaikk- og smijernsarbeider av Frithjof Tidemand-Johannessen. Kunstsmeden Fred Becker har etter Tidemand-Johannessens tegninger utført et gedigent smijernsarbeid utenfor kirkens vinduer. Trekanten, symbolet på treenigheten, går igjen både i kirkens arkitektur og utsmykning. Altertavlen er et blyglasskors i mosaikk med motivet Jesus tas ned av korset . Utgangsveggen har et stort glassmaleri med Kristus som Den gode hyrde. Kirkens langvegger har 12 glassmalerier som fremstiller hele lidelseshistorien. Ni av disse er laget av kunstneren Jardar Lunde, etter Tidemand-Johannessens død. Korset over hovedinngangen ble restaurert og kledd med kobber 1980.

Kirken har to orgler av H. J. Jørgensen (1958), samt et orgelpositiv i kapellet med tre stemmer. Det største orgelet har spanske trompeter og 30 stemmer med til sammen 2044 piper, men er i ustand slik at kirken 2016 midlertidig fikk benytte et digitalt orgel. Jørgensen-orgelet var det første i Oslo med spanske trompeter, og det første i Oslo etter krigen med mekanisk traktur. Knut Nystedt virket som organist i menigheten 1946–85 og bidro til at Torshov kirke spilte en sentral rolle for kirkemusikken i hele Norge. Tre kirkeklokker (laget i Dresden, Tyskland 1877) er plassert i et eget klokketårn utenfor kirken. Den største klokken har inskripsjon: "Kommer hid til mig Matth 11.28". De tilhørte opprinnelig Johannes kirke, som lå på det nåværende Christiania torv.

Menigheten ble opprettet ved utskillelse fra Sagene menighet i 1930. Det ble utlyst arkitektkonkurranse for en ny kirke i 1946, men kirkebygget stod ikke ferdig før 12 år senere. I mellomtiden hadde menigheten lokaler sammen med Lilleborg menighet i Lilleborg kirke i Holsts gate 1. Slått sammen med Lilleborg menighet i 2013 til Torshov og Lilleborg sokn i Nordre Aker prosti. Kirken var stengt for totalrehabilitering fra 2018 og gjenåpnet 23.august 2021.