Ryen (strøk)

Revisjon per 17. mar. 2023 kl. 21:48 av Aslak (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Ryen med T-banens vognhall- og verkstedsområde fotografert i 1987. I forgrunnen Europaveien. Foto fjellanger Widerøe / Oslo byarkiv / Creative Commons
Ryen Stasjon fotografert August 2022. Foto: Aslak Malmåsen

Ryen, bolig- og industristrøk vest for Manglerud, bydel Østensjø, navn etter den tidligere Ryen gård. Området ligger ved en av de gamle innfartsveiene til Oslo, og er kjent fra sagatiden, men var utpreget landlig til etter den annen verdenskrig, med unntak av småhusbebyggelse fra 1920-årene på Solfjellshøgda i nord og i åssiden mot Simensbråten. Før og under krigen var store deler av området preget av de store jordene til gårdene Ryen og Nordre og Søndre Manglerud.

Ryen fikk sporveisforbindelse 1957, fra 1966 stasjon på T-banen (Lambertseterbanen). Industrien ligger hovedsakelig langs Enebakkveien og Europaveien, bl.a. Møller-gruppen (bilfirma), T-banens verksteder og Philips Norge AS. Forretningssenter ved Ryenkrysset/Ryensvingen. Boligbebyggelsen består av blokker og høyhus, rekkehus i de sørlige områdene. Boligreisningen kom i gang i 1950-årene. Boligblokkene på Ryen går i ett med bebyggelsen på vestre Manglerud.