Holmen (strøk)

Revisjon per 14. nov. 2023 kl. 12:23 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Etterkrigsbebyggelsen på Vestre Holmen i 1953 med «Flyblokkene» på Hovseter i forgrunnen og blokker og småhus i Lybekkveien, Arnebråtveien og Stasjonsveien. - Foto Widerøes Flyveselskap / Vilhelm Skappel / Creative Commons

Holmen, boligstrøk mellom Hovseter og Slemdal, bydel Vestre Aker, navn etter Holmen-gårdene. Området ble utviklet til boligstrøk etter anleggelsen av Smestadbanen 1912, forlenget til Røa 1935. Holmen er stoppested mellom Makrellbekken og Hovseter. Ved krysset Stasjonsveien/Holmenkollveien ligger Readys idrettsanlegg Gressbanen. Nord for dette Holmenkollen Tennisklubbs baneanlegg og Holmen skole i Bjørnveien.

Vestre Holmen er egentlig navn på boligområdet på vestsiden av Holmenkollveien, utskilt fra Vestre Holmen gård. Betegnelsen brukes ofte i snevrere forstand om området med bebyggelsen fra etterkrigstiden (blokker og rekkehus) langs Arnebråtveien og vestover mot Røabanen. Her bygde borettslagene Holmenhaugen og Arnebråten frittliggende tomannsboliger og rekkehus, mens AS Holmenbygg oppførte 13 fem- fire- og treetasjes boligblokker med til sammen 314 leiligheter i Lybekkveien, Stasjonsveien og Holmengrenda nr. 1 (ark. Otto V. Juell og Otto L. Scheen). Ved krysset Stasjonsveien/Lybekkveien var det tidligere forretningssenter med en rekke butikker, postkontor og bensinstasjon, nå Rema 1000-butikk.

Østre Holmen brukes gjerne om området på østsiden av Holmenkollveien, der Holmendammen og Østre Holmen gård ligger. En rekke av veiene her har navn med tilknytning til bjørner som Bjørnveien, Binneveien, Bamseveien og Bjørnehiet.