Forskjell mellom versjoner av «Bjørvika»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
 
(26 mellomliggende revisjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Bjørvika,''' av norrønt Bæjarvik, Byvika, nordøstre del av havneområdet, bukt ved [[Akerselva|Akerselvas]] utløp, omgitt av kaianlegg, den østlig delen kalles [[Bispevika]]. Middelalderbyen Oslo lå på Bjørvikas østside, og Christiania ble anlagt på vestsiden, slik at Bjørvika ble det naturlige havneområde for dem begge. I borgerkrigstiden i middelalderen tjente den islagte Bjørvika to ganger som slagmark, første gang da kong Inge falt i kampen mot Håkon Herdebrei natten til 4. februar 1161, annen gang da kong Sverre 6. mars 1200 slo tilbake et angrep fra en bondehær som samlet deltagere fra Svinesund til Telemark. Ved arkeologiske utgravninger i Bjørvika 1994–99 ble det funnet fem skipsvrak fra middelalderen og senere, det eldste var fra 1300-tallet.
+
[[Fil:Bjørvika.jpg|miniatyr|748x748px|''Bjørvika med Deichman til venstre, Den Norske Opera & Ballett midt på bildet og Munchmuseet til høyre. Foto: Ledang / Oslo Byleksikon'']]
 +
'''Bjørvika,''' av norrønt ''Bæjarvik,'' Byvika, nordøstre del av havneområdet, bukt ved [[Akerselva|Akerselvas]] utløp, omgitt av kaianlegg, den østlig delen kalles [[Bispevika]].
  
I eldre tider var Bjørvika vesentlig større enn i dag, ved flo sjø strakte den seg opp til [[Grønlandsleiret]], [[Vaterlands bru]], [[Dronningens gate]] og der [[Bankplassen]] nå ligger. Utfyllinger og tilsig av slam og sagflis fra elver og bekker førte til at nytt land ble vunnet inn. Slik oppstod, som navnene forteller, [[Vaterland]], [[Sagbanken]] og [[Nyland (strøk) Bjørvika|Nyland]]. Langs Bjørvikas bredder har det gjennom tidene vært fiskehavn, bordtomter, reperbane og skipsbyggerier. Ved en brannkatastrofe i 1708 gikk ca. 60 sjøbuer og pakkhus tapt, i en bryggebrann i 1785 strøk ca. 50 sjøbuer med, og i 1819 ble bordtomtene rasert ved brann. Vindkastene under novemberstormen 1861 ødela både brygger og bygninger ved Bjørvika, 11 skip sank og 17 havarerte.
+
Middelalderbyen Oslo lå på Bjørvikas østside,og [[Christiania]] ble anlagt på vestsiden, slik at Bjørvika ble det naturlige havneområde for dem begge. I borgerkrigstiden i middelalderen tjente den islagte Bjørvika to ganger som slagmark, første gang da kong Inge falt i kampen mot Håkon Herdebrei natten til 4. februar 1161, annen gang da kong Sverre 6. mars 1200 slo tilbake et angrep fra en bondehær som samlet deltagere fra Svinesund til Telemark.
  
Til langt over midten av 1800-tallet lå Bjørvika hver vinter tilfrosset og utilgjengelig for skipstrafikk. Det ble årlig arrangert travløp på isen. Omfattende utbygginger av kaianlegg siden 1800-tallet har gang på gang forandret Bjørvikas utstrekning, utseende og havnefunksjon. Vestsiden er i dag preget av fergetrafikken til Danmark, østsiden med Sørenga-utstikkeren hadde i mange år ro/ro-terminal og ellers anlegg for bl.a. spesiallaster og for lossing av stykkgods, nå utbygd til et boligområde med et badeanlegg på sørsiden. I Bjørvika var også tollvesenet, havnepolitiet og Brannvesenets havnestasjon. Havnepolitiet er nå på [[Sjursøya]].
+
Til langt over midten av 1800-tallet lå Bjørvika hver vinter tilfrosset og utilgjengelig for skipstrafikk. Det ble årlig arrangert travløp på isen. Omfattende utbygginger av kaianlegg siden 1800-tallet har gang på gang forandret Bjørvikas utstrekning, utseende og havnefunksjon. Innerst i Bjørvika mellom [[Palébryggen|Palébrygga]] og [[Jernbanebrygga]] lå tidligere  [[Flytebryggene]]. Vestsiden er i dag preget av fergetrafikken til Danmark, østsiden med [[Sørenga]]-utstikkeren hadde i mange år ro/ro-terminal og ellers anlegg for bl.a. spesiallaster og for lossing av stykkgods, nå utbygd til et boligområde med et badeanlegg på sørsiden. I Bjørvika var også tollvesenet, havnepolitiet og Brannvesenets [[Havnestasjonen|havnestasjon]].
  
''Bjørvika-utbyggingen''.  
+
==== Bjørvika-utbyggingen ====
 +
[[Fil:Munchbrygge.jpg|miniatyr|700x700px|Det bygges nye leiligheter i Stasjonsalmenningen i Bjørvika, våren 2020. Foto: Astrid Ledang / Oslo Byleksikon]]Etter årelang strid vedtok Stortinget 1999 å bygge nytt operahus for [[Norske Opera & Ballett|Den Norske Opera & Ballett]]  i Bjørvika. Vedtaket innebar også omfattende trafikksaneringer og utfyllinger i området. Etter en internasjonal arkitektkonkurranse i 2000, vunnet av arkitektfirmaet Snøhetta v/Tarald Lundevall og Kjetil Thorsen, kunne grunnsteinen legges ned i 2004. Bygget stod ferdig i 2007 og ble offisielt innviet 12. april 2008. Den monumentale bygningen, forblendet med hvit, italiensk marmor, dominerer nå området med sitt store tak som skråner ned mot sjøen over publikumsdelen og scenetårnet som stikker opp. Det at taket er tilgjengelig for publikum, har gjort operabygget til et populært turområde med flott utsikt fra toppen.
  
Etter årelang strid vedtok Stortinget 1999 å bygge nytt operahus for [[Norske Opera & Ballett|Den Norske Opera & Ballett]] i Bjørvika. Vedtaket innebar også omfattende trafikksaneringer og utfyllinger i området. Etter en internasjonal arkitektkonkurranse i 2000, vunnet av arkitektfirmaet Snøhetta v/Tarald Lundevall og Kjetil Thorsen, kunne grunnsteinen legges ned 2004, og bygget stod ferdig 2007. Den offisielle åpningen var 12. april 2008. Den monumentale bygningen forblendet med hvit, italiensk marmor, dominerer nå området med sitt store tak som skråner ned mot sjøen over publikumsdelen og de to scenetårnene som stikker opp. Det at taket er tilgjengelig for publikum, har gjort operabygget til et populært turområde med flott utsikt fra toppen.
+
Bjørvikaområdet har blitt bygget ut til en helt ny bydel. I tillegg til arealene rundt selve Bjørvika omfatter utbyggingen områdene ved [[Bispevika]], [[Sørenga]] og [[Grønlia (havna)|Grønlia]], et område som tidligere var preget av havnevirksomheten, et dominerende veisystem med en gjennomgangstrafikk på 90 000 biler i døgnet og jernbanens sporområder. Dette gjør at byutviklingsarbeidet har måttet omfatte en rekke parter, blant annet Staten, Oslo kommune og andre grunneiere.  
  
Bjørvikaområdet er under utbygging til en helt ny bydel som i tillegg til arealene rundt selve Bjørvika, omfatter området ved Bispevika, Sørenga og Grønlia, et område som til nå for størstedelen har vært preget av havnevirksomhet, et dominerende veisystem med en gjennomgangstrafikk på 90 000 biler i døgnet og jernbanens sporområder. Dette gjør at byutviklingsarbeidet har måttet omfatte en rekke parter, bl.a. staten, Oslo kommune og andre grunneiere. I mai 2001 kom de involverte partene til enighet om prinsippene for kostnadsdeling og organisering av arbeidet, slik at det store området skulle kunne utvikles over en 10–12 års periode. Utbyggingen er organisert gjennom to sentrale selskaper: et statlig eid selskap, ROM Eiendom (tidligere NSB Eiendom), og et kommunalt eid, HAV Eiendom. ROM Eiendom eier området sør for Sentralstasjonens sporområde; det har datterselskapet Oslo S Utvikling som samarbeider med Entra og Linstow om utviklingen av dette området. HAV, et selskap eide av det kommunale Oslo Havn, eier brorparten av arealene i Bjørvika, et areal på omlag 156 daa som kan bebygges med 570 000 m2 totalt bruttoareal.
+
I mai 2001 kom de involverte partene til enighet om prinsippene for kostnadsdeling og organisering av arbeidet, slik at det store området kunne utvikles. Utbyggingen ble organisert gjennom to sentrale selskaper: et statlig eid selskap, ROM Eiendom (tidligere [[NSB|NSB Eiendom]], nå [[Bane Nor|Bane Nor Eiendom]]), og et kommunalt eid, HAV Eiendom. Bane Nor Eiendom eier området sør for Sentralstasjonens sporområde; datterselskapet Oslo S Utvikling samarbeider med Entra og Linstow om utviklingen av området. HAV, et selskap eide av det kommunale Oslo Havn, eier brorparten av arealene i Bjørvika, et areal på omlag 156 daa som kan bebygges med 570 000 m<sup>2</sup> totalt bruttoareal.[[Fil:Plass ved Stasjonsalmenningen.jpg|miniatyr|701x701px|Stasjonsalmenningen kalles det rektangulere området som strekker seg fra [[Akrobaten]] og ut mot Bispevika. Det er blitt omtalt som en «urban velsignelse». Foto: Astrid Ledang / Oslo Byleksikon]]For å få bort biltrafikken fra strandområdene, er det blitt bygd en 930 m lang senketunnel i betong, [[Bjørvikatunnelen]], som fører [[E 18]] fra den ene enden av Bjørvika til den andre. Undervannstunnelen slutter seg til [[Festningstunnelen]] og [[Ekebergtunnelen]] i hver ende; det er kryss ved [[Oslo Havnelager|Havnelageret]] og [[Sørenga]]. Totallengden på hele anlegget, som kalles [[Operatunnelen]], er ca. 1200 m. Prosjektet innebar også bygging av helt nytt hovedveinett i Bispevika/Bjørvika med riving av det gamle Bispelokket og ny tilknytning til Nylandsveibrua over sporområdene.  
  
Bjørvika-utbyggingen er et av Oslos største byggeprosjekter gjennom tidene. Det er ryddet opp i områder staten hadde båndlagt og forurenset, det er planlagt gode trafikkløsninger og det sees som viktig at operaen får fine omgivelser. Det som vanskeliggjør gode fellesløsninger, er trafikkløsningene med finansieringen av en riksveiomlegging, der grunneierne må bære en stor del av kostnadene. Videre må Oslo Havns eiendomsutvikling skje innenfor dagens havnelov.  
+
De store kostnadene forbundet med prosjektet førte til at tomtegrunnen blir så vidt dyr at det krevde en høy utnyttelse av tomtene, noe som betyr høyhus. Det foregikk en diskusjon om hvor mange, hvor høye og hvordan de skulle plasseres.
  
For å få bort biltrafikken fra strandområdene, er det blitt bygd en 930 m lang senketunnel i betong, [[Bjørvikatunnelen]], som fører E 18 fra den ene enden av Bjørvika til den andre. Undervannstunnelen slutter seg til [[Festningstunnelen]] og [[Ekebergtunnelen]] i hver ende; det er kryssløsninger ved [[Oslo Havnelager|Havnelageret]] og [[Sørenga]], totallengden på hele anlegget er ca. 1200 m. Prosjektet innebærer også bygging av helt nytt hovedveinett i Bispevika/Bjørvika med riving av det gamle Bispelokket og ny tilknytning til Nylandsbrua over sporområdene.
+
Hovedgaten gjennom området er [[Dronning Eufemias gate]], en bred gate med biltrafikk, bussruter og trikkelinjer, som er anlagt omtrent der E 18 gikk før Bjørvikatunnelen ble bygget, med blokker på begge sider. På nordsiden, øst for operaen, ble den såkalte [[Barcode-rekken]], en rekke av forskjellig utformede høyhus, bygget i perioden 2008–16. Disse skjuler for en stor del utsikten til sjøen fra bebyggelsen nordenfor, mot [[Sinsen (strøk)|Sinsen]], noe som raskt førte til store protester. En underskriftaksjon mot denne «høyhusmuren» samlet over 30 000 underskrifter. På sørsiden er bygget store bolig- og kontorblokker, og på utstikkeren øst for Akerselvas munning, der tidligere [[Tomtekaia]] og [[Paulsenkaia]] var, en rekke skiveblokker.
  
Det ble fra arkitektfirmaet Snøhettas side tidlig hevdet at planlagte høyhus ville komme for nær operaen, og havnevesenet protesterte på sin side mot en økning av veiarealet med en sjettedel i forhold til tidligere. Det punktet som tidlig ble mest diskutert i tillegg til utforming og størrelsen på den kommende bebyggelsen og trafikkløsningene, var finansieringen av riksveiomleggingen og de tekniske løsningene i den forbindelse, bl.a. de forskjellige kryss- og tunnelløsningene. Det ble vedtatt en pakke hvor bilistene skal dekke ca. halvparten av kostnadene og staten resten. I tillegg dekker Oslo kommune en del, og inntekter av salg av dagens veigrunn vil også bidra.
+
Nord for operahuset åpnet i 2020 den nye hovedavdelingen til [[Deichman Bibliotek|Deichman]], tegnet av Lund Hagem Arkitekter i samarbeid med Atelier Oslo. Vest for biblioteket er [[Anne-Cath. Vestlys plass]] anlagt med et vannspeil. Det nye [[Munch-museet]] Lambda, som åpnet i 2021, var sterkt omstridt, både grunnet høyden og utformingen. Bygget, som er tegnet av den spanske arkitekteen Juan Herreiros, er en 14 etasjes skiveblokk med «knekk» øverst. Munchs brygge ved Akerselva rett nord for Lambda, har fått stor oppmerksomhet som fremragende arkitektur.  
  
De store kostnadene forbundet med prosjektet fører til at tomtegrunnen blir så vidt dyr at det fører til en høy utnyttelse av tomtene, noe som betyr høyhus. Hvor mange, hvor høye og hvordan de skal plasseres er blitt diskutert, ikke bare i forhold til operaen, men i forhold til hele området. Det er blitt vurdert om NSBs arealer på Oslo S skulle overbygges, hvor høy bebyggelse som kan aksepteres foran Middelalderparken og hvor høy og tett høyhusene sør for sporområdet til Oslo S, den såkalte [[Barcode-rekken]], skulle være.  
+
På Sørengautstikkeren, på den andre siden av Bispevika, er det boligblokker som for det meste er anlagt som karreer. Også på Kongsbakken, den innerste delen av Sørenga foran vannspeilet ved [[Middelalderparken]], er det planlagt boligblokker lagt som to store karreer. Disse var opprinnelig planlagt så høye og lagt så tett at det ikke ville være mulig å se over fjorden mot [[Akershus slott og festning|Akershus]] fra Middelalderparken. Dette protesterte [[Riksantikvaren]] mot, og planene ble modifisert, slik at den visuelle forbindelsen mellom middelalderbyen og Christian 4s by/[[Akershus slott og festning|Akershus]] kunne opprettholdes.  
  
Det som 2018 avtegner seg som den fremtidige bydelen rundt Bjørvika, er bl.a.: et nytt [[Deichmanske bibliotek|Deichmanske bibliotek,]] tegnet av Lund Hagem Arkitekter i samarbeid med Atelier Oslo, nord for operahuset. Vest for biblioteket er det planlagt et vannspeil. Østover erden brede gaten, kalt [[Dronning Eufemias gate]] anlagt (omtrent der E 18 gikk før Bjørvikatunnelen), med blokker på begge sider, på nordsiden, øst for operaen, kommer [[Barcode-rekken]], en rekke skiveformede høyhus med varierende grad av fantasifull utforming, lagt tett, side om side. Disse vil for en stor del skjule utsikten til sjøen fra bebyggelsen nordover, oppover mot Sinsen, noe som raskt førte til store protester, en underskriftaksjon mot denne «høyhusmuren» samlet over 30 000 underskrifter. På sørsiden kommer store bolig- og kontorblokker. På utstikkeren øst for Akerselva, der tidligere Tomtekaia og Paulsenkaia var, rett øst for operaen, er det planlagt å bygge en rekke skiveblokker og det nye [[Munch-museet]] Lambda, også dette sterkt omstridt, både grunnet høyden og utformingen. Bygget som er tegnet av den spanske arkitekteen Juan Herreiros, er en 14 etasjes skiveblokk med «knekk» øverst. På den andre siden av Bispevika, på Sørengautstikkeren, er det boligblokker for det meste anlagt som karreer. Også på den innerste delen, kalt Kongsbakken, foran vannspeilet ved Middelalderparken, er det planlagt boligblokker lagt som to store karreer. Disse var opprinnelig planlagt så høye og lagt så tett at det ikke ville være mulig å se over fjorden mot Akershus fra Middelalderparken. Dette protesterte [[Riksantikvaren]] mot, og planene ble modifisert, slik at den visuelle forbindelsen mellom middelalderbyen og Christian 4s by/[[Akershus slott og festning|Akershus]] kunne opprettholdes. Ved Middelalderparken var det lenge planlagt et nytt [[Kulturhistorisk museum]], dit [[Universitetet i Oslo|Universitetet]] ønsket å flytte vikingskipene fra [[Bygdøy]]. Også dette var et sterkt omstridt forslag, som til slutt ble droppet.
+
Ved Middelalderparken var det lenge planlagt et nytt [[Kulturhistorisk museum]], dit [[Universitetet i Oslo|Universitetet]] ønsket å flytte vikingskipene fra [[Bygdøy]]. Også dette var et sterkt omstridt forslag, som til slutt ble henlagt.
  
Selv om den nye bebyggelsen i Bjørvika blir høy og tett, ligger det i alle planene at strandområdene skal være tilgjengelige for allmennheten. Det er planlagt grøntområder der det tidligere var havnevirksomhet, og det er foreslått å bygge en taubane fra området ved det nye [[Munch-museet|Munchmuseet]] opp til [[Ekebergrestauranten]] og [[Ekebergparken]].   
+
Selv om den nye bebyggelsen i Bjørvika er høy og tett, ligger det i alle planene at strandområdene skal være tilgjengelige for allmennheten. Det er planlagt grøntområder der det tidligere var havnevirksomhet, og det er foreslått å bygge en taubane fra området ved det nye [[Munch-museet|Munchmuseet]] opp til [[Ekebergrestauranten]] og [[Ekebergparken]].  I 2021 åpnet [[Operastranda]] rett syd for operabygningen.
 +
 
 +
Med avløpsanlegget ''[[Midgardsormen]]'', som åpnet i 2014, ble håndteringen av overvann til Akerselva og i sentrum langt bedre, og vannkvaliteten i Bjørvika likeså.
  
 
[[Kategori:Strøk]]
 
[[Kategori:Strøk]]
 
[[Kategori:Fjorden]]
 
[[Kategori:Fjorden]]
 
[[Kategori:Fjordbyen]]
 
[[Kategori:Fjordbyen]]
 +
[[Kategori:Byvekst og fornyelse 1980-2024]]
 +
{{#coordinates:primary|59.907501|10.757721|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Nåværende revisjon fra 17. feb. 2022 kl. 14:50

Bjørvika med Deichman til venstre, Den Norske Opera & Ballett midt på bildet og Munchmuseet til høyre. Foto: Ledang / Oslo Byleksikon

Bjørvika, av norrønt Bæjarvik, Byvika, nordøstre del av havneområdet, bukt ved Akerselvas utløp, omgitt av kaianlegg, den østlig delen kalles Bispevika.

Middelalderbyen Oslo lå på Bjørvikas østside,og Christiania ble anlagt på vestsiden, slik at Bjørvika ble det naturlige havneområde for dem begge. I borgerkrigstiden i middelalderen tjente den islagte Bjørvika to ganger som slagmark, første gang da kong Inge falt i kampen mot Håkon Herdebrei natten til 4. februar 1161, annen gang da kong Sverre 6. mars 1200 slo tilbake et angrep fra en bondehær som samlet deltagere fra Svinesund til Telemark.

Til langt over midten av 1800-tallet lå Bjørvika hver vinter tilfrosset og utilgjengelig for skipstrafikk. Det ble årlig arrangert travløp på isen. Omfattende utbygginger av kaianlegg siden 1800-tallet har gang på gang forandret Bjørvikas utstrekning, utseende og havnefunksjon. Innerst i Bjørvika mellom Palébrygga og Jernbanebrygga lå tidligere Flytebryggene. Vestsiden er i dag preget av fergetrafikken til Danmark, østsiden med Sørenga-utstikkeren hadde i mange år ro/ro-terminal og ellers anlegg for bl.a. spesiallaster og for lossing av stykkgods, nå utbygd til et boligområde med et badeanlegg på sørsiden. I Bjørvika var også tollvesenet, havnepolitiet og Brannvesenets havnestasjon.

Bjørvika-utbyggingen

Det bygges nye leiligheter i Stasjonsalmenningen i Bjørvika, våren 2020. Foto: Astrid Ledang / Oslo Byleksikon

Etter årelang strid vedtok Stortinget 1999 å bygge nytt operahus for Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika. Vedtaket innebar også omfattende trafikksaneringer og utfyllinger i området. Etter en internasjonal arkitektkonkurranse i 2000, vunnet av arkitektfirmaet Snøhetta v/Tarald Lundevall og Kjetil Thorsen, kunne grunnsteinen legges ned i 2004. Bygget stod ferdig i 2007 og ble offisielt innviet 12. april 2008. Den monumentale bygningen, forblendet med hvit, italiensk marmor, dominerer nå området med sitt store tak som skråner ned mot sjøen over publikumsdelen og scenetårnet som stikker opp. Det at taket er tilgjengelig for publikum, har gjort operabygget til et populært turområde med flott utsikt fra toppen.

Bjørvikaområdet har blitt bygget ut til en helt ny bydel. I tillegg til arealene rundt selve Bjørvika omfatter utbyggingen områdene ved Bispevika, Sørenga og Grønlia, et område som tidligere var preget av havnevirksomheten, et dominerende veisystem med en gjennomgangstrafikk på 90 000 biler i døgnet og jernbanens sporområder. Dette gjør at byutviklingsarbeidet har måttet omfatte en rekke parter, blant annet Staten, Oslo kommune og andre grunneiere.

I mai 2001 kom de involverte partene til enighet om prinsippene for kostnadsdeling og organisering av arbeidet, slik at det store området kunne utvikles. Utbyggingen ble organisert gjennom to sentrale selskaper: et statlig eid selskap, ROM Eiendom (tidligere NSB Eiendom, nå Bane Nor Eiendom), og et kommunalt eid, HAV Eiendom. Bane Nor Eiendom eier området sør for Sentralstasjonens sporområde; datterselskapet Oslo S Utvikling samarbeider med Entra og Linstow om utviklingen av området. HAV, et selskap eide av det kommunale Oslo Havn, eier brorparten av arealene i Bjørvika, et areal på omlag 156 daa som kan bebygges med 570 000 m2 totalt bruttoareal.

Stasjonsalmenningen kalles det rektangulere området som strekker seg fra Akrobaten og ut mot Bispevika. Det er blitt omtalt som en «urban velsignelse». Foto: Astrid Ledang / Oslo Byleksikon

For å få bort biltrafikken fra strandområdene, er det blitt bygd en 930 m lang senketunnel i betong, Bjørvikatunnelen, som fører E 18 fra den ene enden av Bjørvika til den andre. Undervannstunnelen slutter seg til Festningstunnelen og Ekebergtunnelen i hver ende; det er kryss ved Havnelageret og Sørenga. Totallengden på hele anlegget, som kalles Operatunnelen, er ca. 1200 m. Prosjektet innebar også bygging av helt nytt hovedveinett i Bispevika/Bjørvika med riving av det gamle Bispelokket og ny tilknytning til Nylandsveibrua over sporområdene.

De store kostnadene forbundet med prosjektet førte til at tomtegrunnen blir så vidt dyr at det krevde en høy utnyttelse av tomtene, noe som betyr høyhus. Det foregikk en diskusjon om hvor mange, hvor høye og hvordan de skulle plasseres.

Hovedgaten gjennom området er Dronning Eufemias gate, en bred gate med biltrafikk, bussruter og trikkelinjer, som er anlagt omtrent der E 18 gikk før Bjørvikatunnelen ble bygget, med blokker på begge sider. På nordsiden, øst for operaen, ble den såkalte Barcode-rekken, en rekke av forskjellig utformede høyhus, bygget i perioden 2008–16. Disse skjuler for en stor del utsikten til sjøen fra bebyggelsen nordenfor, mot Sinsen, noe som raskt førte til store protester. En underskriftaksjon mot denne «høyhusmuren» samlet over 30 000 underskrifter. På sørsiden er bygget store bolig- og kontorblokker, og på utstikkeren øst for Akerselvas munning, der tidligere Tomtekaia og Paulsenkaia var, en rekke skiveblokker.

Nord for operahuset åpnet i 2020 den nye hovedavdelingen til Deichman, tegnet av Lund Hagem Arkitekter i samarbeid med Atelier Oslo. Vest for biblioteket er Anne-Cath. Vestlys plass anlagt med et vannspeil. Det nye Munch-museet Lambda, som åpnet i 2021, var sterkt omstridt, både grunnet høyden og utformingen. Bygget, som er tegnet av den spanske arkitekteen Juan Herreiros, er en 14 etasjes skiveblokk med «knekk» øverst. Munchs brygge ved Akerselva rett nord for Lambda, har fått stor oppmerksomhet som fremragende arkitektur.

På Sørengautstikkeren, på den andre siden av Bispevika, er det boligblokker som for det meste er anlagt som karreer. Også på Kongsbakken, den innerste delen av Sørenga foran vannspeilet ved Middelalderparken, er det planlagt boligblokker lagt som to store karreer. Disse var opprinnelig planlagt så høye og lagt så tett at det ikke ville være mulig å se over fjorden mot Akershus fra Middelalderparken. Dette protesterte Riksantikvaren mot, og planene ble modifisert, slik at den visuelle forbindelsen mellom middelalderbyen og Christian 4s by/Akershus kunne opprettholdes.

Ved Middelalderparken var det lenge planlagt et nytt Kulturhistorisk museum, dit Universitetet ønsket å flytte vikingskipene fra Bygdøy. Også dette var et sterkt omstridt forslag, som til slutt ble henlagt.

Selv om den nye bebyggelsen i Bjørvika er høy og tett, ligger det i alle planene at strandområdene skal være tilgjengelige for allmennheten. Det er planlagt grøntområder der det tidligere var havnevirksomhet, og det er foreslått å bygge en taubane fra området ved det nye Munchmuseet opp til Ekebergrestauranten og Ekebergparken. I 2021 åpnet Operastranda rett syd for operabygningen.

Med avløpsanlegget Midgardsormen, som åpnet i 2014, ble håndteringen av overvann til Akerselva og i sentrum langt bedre, og vannkvaliteten i Bjørvika likeså.